foto FoNet/Aleksandar Barda

Nagrada Zlatni Orfej Momčilu Bajagiću Bajagi

Nagrada Zlatni Orfej 38. Međunarodnog festivala poezije „Srpsko pero“ dodeljena je večeras u Jagodini Momčilu Bajagiću Bajagi za svevremeni pečat i trajni doprinos srpskoj kulturnoj baštini.

U saopštenju žirija, u sastavu Milan Jakovljević predsednik, Miodrag Petrović, Stevo Grkinić i Ivan Lalović članovi, se navodi da je „Momčilo Bajagić Bajaga, renomirani pop-rok muzičar, kompozitor, pesnik, autor muzike za brojne filmove, svojim angažmanom dao nemerljiv doprinos da svekoliko područje srpske kulture bude mesto iz koga se odgonetaju mnoge tajne civilizacije, pobeđuje svet predrasuda, šalju poruke da epika ima svoju liriku, a sve melodijom i baršunastim glasom neprikosnovenog tragača za smislom“.

Bajaga i Instruktori objavili pesmu “21. vek”

Dodaje se da se Momčilo Bajagić ubraja u red vrsnih pesnika, a njegovi stihovi pretočeni u rok pesme, one sa rasnim ritmom kao i balade, zavređuju da budu ukoričene u knjigu najlepše poezije.

Nagradu Zlatni Orfej Bajagiću je uručio predsednik Saveta festivala Milan Jakovljević, a Bajagić je zahvalio na nagradi i rekao da nije očekivao da će se naći medju dobitnicima Zlatnog Orfeja.

„Ovo je prvi put da sam u Jagodini a da nemam koncert. Možda će me ova nagrada naterati da konačno skupim sve pesme u jednu knjigu i da to izdam“, rekao je Bajaga i najavio 40 velikih koncerata u regionu povodom 40 godina postojanja grupe Bajaga i instruktori sledeće godine.

Bajaga otkrio kako su nastale pesme “Berlin”, “Tekila – Gerila” i “Tamara”

Među dobitnicima ove nagrade, koja se dodeljuje od 2000. godine, su Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Ivan Rastegorac, Nenad Grujičić, Petar Pajić i drugi.

Bajagine pesme, u toku svečanosti, pevao je hor jagodinske Muzičke škole i pevačica Marina Valo iz Jagodine.

Izvor : Danas.rs