Foto Nova.rs

Nakon sudskog spora oko testamenta: Kuća i umetnička zaostavština Sonje Savić uskoro ponovo dostupni za javnost

Kuća – legat glumice Sonje Savić Donjoj Gorevnici, kod Čačka, gde se nalazi njena celokupna umetnička zaostavština, godinama je bila predmet sudskog spora i ovaj kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti.

Razlog za to je što je deo Sonjine rodbine osporavao testament i tražio deo imovine.

Međutim, katanac na vratima ove kuće posle pet godina, biće uskoro skinut, a onda će se porodični dom poznate srpske i jugoslovenske glumice otvoriti za posetioce.

Predrag Živković kustos projekta „Sonjin septembar“, kaže da su u periodu od 2015. do 2018. godine posete obavljane uz prethodnu najavu, a da su jednu sobu koju je njena majka Mikaina odredila, pretvorili u izložbeni prostor.

„Međutim, pre pet godina rođaci su osporili taj testament i ceo slučaj je od tada pred sudom. Osim što spomen-soba nije u funkciji, mi nismo imali pravo da uđemo u te prostorije“, kaže Živković.

Sudski spor za poništenje testamenta pokrenuo je deo Sonjine rodbine s očeve strane, koji, između ostalog, potražuju deo livade, pašnjake, parcele pod šumom i voćnjak s bunarom.

„Zahvaljujući komšijama u selu, s kojima je Mikaina bila u dobrim odnosima, prostor pod katancem danas izgleda uređeno, jer oni iz pijeteta prema porodici Savić imanje i dvorište godinama redovno kose i održavaju“, objašnjava kustos.

Kako je ispričao, očekuje da za mesec dana kuća i dvorište i zakonski budu upisani Gradu Čačku kao vlasniku, ovako kako je Sonjina majka i testamentom odredila još 2011. godine.

Umetničku zaostavštinu Sonje Savić čini obiman materijal: fotografije, audio i video zapisi, među kojima i oni s radio i TV nastupa, njeni video-radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video-snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala, mnogobrojni lični predmeti, reč je o više hiljada predmeta, među kojima i oni iz oblasti alternativnog pozorišta.

Izvor : Nova.rs