Foto: Promo/ Miloš Stojanović

Nišville Jazz festival otvara konkurs za pijaniste na KRISTINA stejdžu

Nišville jazz festival ove godine obeležava značajan jubilej – 30 godina postojanja, a jedan od pratećih programa – jedinstveni KRISTINA stejdž puni 15 godina kao sastavni deo festivala.

U početku zamišljen kao svojevrstan eksperiment koji sublimira filmsku i muzičku umetnost, KRISTINA stejdž se etablirao kao originalan koncept gde na otvorenom prostoru, u predivnom ambijentu niške Tvrđave mladi pijanisti nastupaju uz neme filmove improvizujući muziku u datom trenutku, prateći radnju i dinamiku nemih filmova, svirajući regtajm, klasične i vodvilj motive, kao što je pre nekih stotinak godina bio običaj u bioskopskim salama širom sveta i na ovdašnjim prostorima početkom XX veka.

Foto: Promo/ Zoran Ćirić

Zato je opšte prihvaćen i naziv programa “Kristina stejdž” sa jasnom asosijacijom na kultni film “Maratonci trče počasni krug” u kome naša glumačka diva Seka Sabljić glumi Kristinu, devojku koja svira u bioskopu uz neme filmove kod Đenke (Bora Todorović), ali sa pojavom ton filmova doživljava neizbežni fijasko i prestanak angažmana.

KRISTINA stejdž je tokom prethodnih 14 godina sa razvojem Nišville festivala evoluirao u vrlo značajan i nadasve originalan umetnički izraz i do sada je nastupilo preko 50 pijanista iz zemlje i inostranstva.

Ove godine, povodom dva jubileja, Nišville jazz festival otvara konkurs za pijaniste svih uzrasta koji vole izazove i improvizaciju da se prijave za nastupe u terminu od 15. do 18.avgusta 2024.

Od svih prispelih prijava, specijalni žiri sastavljen od profesora sa muzičke akademije u Nišu i članova Nišville produkcije, odabraće 10 pijanista koji će nastupati u pomenutom periodu.

Za učešće na KRISTINA stejdžu na jubilarnom, 30. Nišvilu potrebno je poslati kraću biografiju, fotografiju sa nekog nastupa i link za video snimak sa nekog dosadašnjeg nastupa. Konkurs je otvoren do 10.juna 2024. Prijave treba poslati na mail adresu info@nisville.com

Poslednjih 5 godina, lokacija KRISTINA bine je postavljena u niškoj Tvrđavi, u arheološkim iskopinama iz rimskog doba, u “podnožju” Salona 77 (nekada Ali Begova džamija), na čijem se spoljašnjem zidu na velikom platnu emituju nemi filmovi i ovi nastupi se zvanično promovišu kao deo celokupnog Nišville bioskopskog programa koji je poznatiji kao “Nišville movie summit”.

Za sve posetioce festivala program na “Kristina stejdžu” je besplatan.