Nova muzika iz Podmornice: Bridgebanks, Dino Mangafić, Jaddah, Hibrid…

U mesecu aprilu, digitalni label iz Sarajeva, Podmornica neprestano radi i predstavlja novu muziku domaćih muzičara.

Početkom meseca objavljen je Bridgebanksov novi EP od 6 pesama pod nazivom “Life in a Day EP”, te singlove, Amulet koji je realizovan u saradnji gitariste Dine Mangafića i producenta Jaddaha, i Hibridov poklon gradu, San Sarajevo.

Birdgebanks – “Life in a Day EP” Bridgebanks je predstavio svoje debitno izdanje “Life in a Day” koje sadrži 6 žanrovski bliskih pesama vešto spojenih u jednu atmosferički koherentnu celinu. Prvenstveno IDM album, kroz trake se prožimaju i zvuci indietronice, downtempa, ali i energičnije, plesnije elektronike. Pored samog producenta, na albumu se pojavljuju i Adnan Salihović – gitara (Life in a Day) i Magdalena Kirilova – vokali (Airport Nightshifts, Devilish Little Deeds, Modern Museum).

Dino Mangafić x Jaddah – Amulet

Producent Jaddah i gitarista Dino Mangafić predstavili su single “Amulet” koji je osmišljen kao melodijski duel između električne gitare i različitih vrsta softsynthova. Ono što je asocijativno u smislu amuleta jeste međusobni kontrast i nadopunjavanje zvučnih boja. Zbog različitih karakteristika ovih instrumenata, pozadinski sadržaj instrumentala ostvaren je po principu Yin & Yang – jedinstva suprotnosti.

Hibrid – San Sarajevo

Povom dana grada Sarajeva, Hibrid je predstavio svoju novu pesmu “San Sarajevo”, koja je posvećena gradu Sarajevu i u čast Kemalu Montenu. Pesma je realizovana za kratko vreme – u periodu samoizolacije, te je muzika prvenstveno namenjena bila za šestoaprilsku izlozbu “Was ist Walter” koju je organizovao Historijsku Muzej BiH, a naknadno je od iste muzike Hibrid napravio pesmu i odlučio je predstaviti javnosti. Pesma je dostupna i za free download. Dizajn potpisuje Adnan Puzić, a mastering pesme Robert Trifunović.

Osim tog, prethodnih par sedmica, svaki dan Podmornica predstavlja #OstaniKodKuce playliste koje u saradnji sa drugim muzičarima, umetnicima i prijateljima kreira za slušanje, u kojima možete uživati i osvežiti svoj muzički repertoar. Playliste su dostupne na Youtube i Spotify, a mogu se pratiti i putem Podmornica Facebook i Instagram profila.

Podmornica je sarajevska online izdavačke kuća, koja već drugu godinu promoviše domaće nezavisne i eksperimentalne muzičare. Podmornica je poznata kao podetiketa Submarine Vibes, te ovom prilikom poziva i sve koji nisu da preslušaju njihova izdanja objavljena u prethodnih par meseci kao što su albumi Hibrid,etc. i Kosmo i Kvitera, te V.A. kompilacija Ispod Povrsine uz 13 domaćih muzičara. Naredno što sledi jeste lo-fi album Zlatana Hadžifejzovića, koji će biti objavljen 14. aprila.