NOVI UDAR CANCEL KULTURE – HOĆE LI PREŽIVETI IJEDAN CRTANI FILM STARIJI OD 5 GODINA ?

Vođen činjenicom da svako malo vidim vest o tome kako je “nekome bitnom odjednom neki crtani zasmetao”, rešio sam da napišem još jedan autorski tekst koji će ujedno biti sažetak svega šta se dešava zadnjih godinu dana sa Disney-em i generalno crtanim filmovima, kao i moje viđenje svega tog.

Nakon prošlogodišnje sage oko Pepe La Tvora koji je izbačen iz družine ,,Looney Tunes”, kao i iz najnovijeg filma ,,Space Jam” zbog toga što je kolumnista Njujork Tajmsa Čarls M. Blou tvrdio da “poznati crtani lik doprinosi kulturi silovanja”(iako oni kažu da nije zbog toga), sada se diže prašina oko Snežane i sedam patuljaka.

Da budem precizan, Pepe La Tvor nije jedini koji je izmenjen, Disney+ je ukinuo prošle godine i Petra Pana, Mačke iz visokog društva i Mazu i Lunju zbog rasizma, a Knjigu o džungli i Damba zbog pogrešnog predstavljanja manjina, ali oni iz nekog razloga nisu toliko dotakli javnost kao Tvor.

Sada je kompanija Disney odlučila da ponovo napravi umni masakr i da promeni deo radnje filma Snežana i sedam patuljaka nakon što je glumac Peter Dinklage kritikovao način na koji su planirali da prikažu osobe koje su patuljastog rasta.

Da se razumemo, Peter jeste patuljak, i ne, to ne koristim kao način da uvredim njega niti bilo koga, već čovek zaista jeste patuljak, i to verovatno najpoznatiji na svetu. Ali da uzmemo za primer, ako bih ja postao najpoznatiji muzički novinar na svetu jednog dana, i izjavim da je Metallica očajan bend, da li bi trebalo da im se zabrani da nastupaju ? Pa ne, naravno.

Peter Dinklage

Disney verovatno nije želeo da se nađe na meti hejtera pa je odlučio da prihvati ovu kritiku. Reditelj Mark Web i snimatelji će se u narednom periodu konsultovati s osobama koje boluju od ahondroplazije (retke bolesti koja uzrokuje patuljast rast) kako bi promenili delove filma koje oni smatraju uvredljivim.

To je fer i pošteno, ali mislim da će mnogo veća šteta biti učinjena izmenom crtanog filma koji je od pamtiveka takav i desetine miliona klinaca ga je gledalo takvog. I iskreno nikada nikoga nisam čuo da se bunio za bilo šta.

Uz to, veliki problem je nastao i oko toga što princ ljubi snežanu koja leži, i za koju se verovalo da je mrtva.

“Patuljci su je stavili u sanduk dok se princ nije pojavio i počeo da seksualno zlostavlja ženu za koju misli da je mrtva. Ovo je normalizacija nekrofilije, kao i kulture silovanja.” – napisao je na Tviteru Matt Walsh, bloger i pisac I dodao :

” I šta je sa tim patuljcima? Hoćemo li zanemariti to da oni nisu pokušali da je ožive na bilo koji način? Nema Hitne pomoći? Samo su odlučili da je stave u kovčeg i ostave mrtvu. Ako je samo spavala, znači da je disala. Nisu čak ni pokušali da je poliju hladnom vodom? I uz to, otkud im taj kovčeg koji je savršene dužine za Snežanu? Jesu li imali taj kovčeg negde u šteku?”

Cancel culture opet napada – Dizni menja delove filma “Snežana i sedam patuljaka”

Sve ovo mi je toliko stravično da moram odmah da pređem dalje i dodam da je se krajem prošle godine na udaru našlo još nekoliko legendarnih crtanih filmova, na kojima su odrastale generacije rođene od ’60ih pa do ovih “starijih zumera” rođenih oko ’00.

Na udaru su se našli i :

Aladin zbog normalizacije prinudnog rada. Duh je rob u okovima, zatvoren u minijaturnoj ćeliji, koji mora da peva i igra kako bi se izborio za svoju slobodu.

Kralj lavova jer slavi autokratiju kroz lik problematičnog, a blagonaklonog diktatora Mufase. U međuvremenu marginalizovane hijene su prognane u Mračnu zemlju, a kada ih Skar, marksistički revolucionar, povede u ustanak i potragu za socijalnom pravdom, u filmu je to prikazano kao nešto loše i košmarno.

Pinokio jer nemilosrdno propagira postojanje samo dva roda time što Pinokio sve vreme insistira na tome da bude “pravi dečak”.

–  Lepotica i zver – Jedina dobra stvar vezana za ovaj film je vrlo progresivan stav o seksu. Bel ulazi u romantičnu i sporazumni vezu sa Zveri, mada je u jednom trenu i bila njegova zarobljenica, tako da… Ali ostatak je veoma problematičan. Na primer gospođa Pots – žena je bukvalno pretvorena u predmet. To je najjasniji primer objektivizacije žena ikada. I to nije ništa u poređenju sa drugim likom – Praškom. Ne samo što je žena pretvorena u predmet, već taj predmet služi za čišenje. Svaki zastareli mizoginista reći će da je čišćenje ženski posao, ali potrebna je mizoginija na steroidima da se žene prikažu kao bukvalna sredstva za čišćenje. O moj Bože.

Treba da prevaziđemo filmove kao društvo. Ako želite da se zabavite, zurite u ugašen televizor. Stvarajte filmove u svojoj glavi. To ja radim. Sinoć sam, na primer, tri sata sedeo, gledao u ugašen ekran i zamišljao da se ispred mene vrti akcioni film o tamnoputoj gej trans ženi sa hendikepom koja uništava direktore naftnih kompanija i lobiste Nacionalnog udruženja za oružje (NRA). Holivud misli da je progresivan, ali toliko još nije progresivan. Možda nikada neće biti. Tako da je zasada Dizni otkazan. Svi Dizni filmovi su otkazani. Svi drugi filmovi su otkazani. Sve je otkazano – rekao je Matt Walsh za ovaj crtani.

Rekao bih da su za to za šta osuđuju sve ove crtane filmove, koji nikome ništa nisu skrivili, upravo kriva ta ista dvolična bića. Sa jedne strane “žele dobro”, a sa druge iza leđa poturaju samo propagantu i propast za današnje mlade i oni koji će tek odrastati.

Ako ste mislili da je tu kraj, grdno ste se prevarili. Verujem da pravi anđeo siđe sa neba ili da stvorimo idealnog(iako to jelte ne postoji) robota, ne bi uspeo da udovolji svim ljudima ove planete – jer kako i naš narod kaže “ne možeš nikome udovoljiti”.

Disney i dalje nastavlja da nas razočarava, pa je predstavio novi izgled like čuvene Mini Maus. Naime, ona će prvi put u javnosti “da se pojavi” bez crvene haljine, koja je bila njen zaštitni znak, a nosiće – odelo.

Da, dobro ste pročitali(a možete i videti na slici iznad), odelo.

“Nasilno promovišete moderne vrednosti. Minin lik ima skoro sto godina. Sada više liči na Mikija”, jedan je od komentara vezanih za novi stajling popularne Mini.

Iako ovo ne izgleda kao cancel kultura, zapravo ona to jeste.

A na udaru iste se nisu našli samo crtani filmovi već i i stripovi, ali i igrani filmovi.

Naime, najnoviji Supermen, Džon Kent, u poslednjem izdanju stripa koje je izašlo u novembru, je biseksualac.

DC Comics, američki izdavač stripova, najavio je da će njegov najnoviji Supermen, Džon Kent, biti biseksualac.

Američka izdavačka kuća je ovu vest saopštila na godišnji dan podizanja svesti o LGBT osobama u Sjedinjenim Državama. Ovde imamo primenjenu cancel kulturu i politički pritisak istovremeno, što dokazuje i kolorista koji je radio za DC Comics koji je dao otkaz jer je “umoran” od bizarnih promena – najviše zbog toga što se Supermenov moto menja kako bi se sklonio deo “američki način” i dodao :

– Umoran sam od hira da se upropaste likovi, nemaju prava da rade ovo.

Sa druge strane, Johnny Depp je jedna od retkih poznatih ličnosti koja je osudila cancel kulturu koju je uporedio sa zagađenim vazduhom i strahuje da “niko nije bezbedan” od toga.

Kako objavljuje Deadline, glumac je prošlog septembra na festivalu u Španiji govorio kako se javno mnjenje okrenulo protiv njega u svetlu sudskog spora.

– To se može posmatrati kao događaj u istoriji koji je trajao koliko god dugo, ova kultura poništavanja, ova trenutna žurba sa presudom zasnovanom ni na čemu zapravo je zagađen vazduh – rekao je Depp.

– Sada se otrglo kontroli tako da vam mogu obećati da niko nije bezbedan. Nijedan od vas. Niko nije bezbedan. Potrebna je jedna rečenica i nema više tla, tepih je povučen – rekao je on i dodao:

– To se nije dogodilo samo meni, to se dogodilo mnogim ljudima. Ovakve stvari su se dešavale ženama, muškarcima. Deca su patila od raznih vrsta neprijatnosti. Nažalost, u određenom trenutku počinju da misle da je to normalno. Ili da su to zaista oni. Ali nisu.

Depp je tada pozvao javnost da “ustane” protiv ove “cancel” kulture jer se “nekome koga volite” može desiti da se suoči sa besom “kulture poništavanja”.

Jedan zaključak je samo, nama je vazduh veoma zagađen. U svakom smislu.