Dizajn : Ivan Debak

Ove subote se održava treći po redu “Make Vojvodina Emo Again” festival u Novom Sadu

Ove subote će se u Novosadskoj Crnoj Kući (CK13) održati treći po redu „Make Vojvodina Emo Again“ festival.

Koncept iza ovog naslova jeste da se publici prezentuju bendovi koji sa sobom nose prizvuk emo (ili emocore) zvuka koji se razvio iz hardcore scene još sredinom ’80 sa bendovima poput Rites of Spring i Embrace.

Takođe, ovo je savršena prilika da se prikaže šarenolikost i sam razvitak žanra kroz različite dekade s obzirom da ni jedan od 4 benda ne zvuči nalik jedan drugom, a organizator ove svirke je svima poznata ekipa iz Rebuild Collective koja već više od 10+ godina realizuje hardcore/punk koncerte u Novom Sadu – cena ulaznice će iznositi 600 dinara. Za dizajn plakata je zadužen talentovani Ivan Debak.

Na ovom mini festivalu će i ove godine kao domaćini nastupiti akustični emo trio see it my way zajedno sa relativno tri nova imena na sceni, a u pitanju su novosadske Brazde, screamo trio I died this February kao i beogradski post-hardcore bend Ubili su Batlera.

See It My Way predstavlja akustični trio iz Novog Sada koji vuče uticaje emo revival bendova sa punk i hardcore etikama. Bend je prvobitno nastao kao dvojac još početkom 2015. godine gde su u tom periodu Dušan Đukić i Mihajlo Zorić samostalno objavili i snimili EP pod nazivom „111“ sa 6 pesama uz gomilu singlova na njihovom Youtube kanalu većinom popraćeni muzičkim spotovima. Zatim 2019. godine su se našli i na kompilaciji „Hardcore Novi Sad“ kao jedini izvođač unplugged kalibra. Poprilično su učestali kada su live nastupi u pitanju, a od većih svirki ističu nastup na To Be Punk festivalu, Exit-u, kao i svirku sa bendom Nothington. Na leto 2022. im se zvanično priključuje frontmen benda Latebloom Mladen Nikolić posle mnogih zajedničkih svirki na poziciji klavijaturiste. Trio je tokom 2023. počeo sa snimanjem novog materijala koji planiraju da objedine i prezentuju kroz svoje prepoznatljive DIY spotove i pre svega novo EP izdanje u prvoj polovini ove godine.

Brazde su novosadski sastav oformljen oko zajedničke želje za stvaranjem autorske muzike u domenu emo, post-hardcore i srodnih žanrova. Sa sobom donose autentičan zvuk osvežen lirikama na srpskom jeziku koje na jedinstven način upotpunjuju pitke melodije, dok težina izgvorenih reči čini čitavu stvar “slatko-gorkom, na momente tegobnom, ali po završetku katarzičnom”. Publici će se predstaviti set listom od pet pesama koje su ujedno i trake koje će se naći na njihovom predstojećem debi EP izdanju. U proteklih nekoliko meseci predstavili su se publici u Mužlji, u okviru devetnaestog Hardcore Show-a u organizaciji VOS community-a, kao i u dva navrata u Beogradu, na binama AKAB Okretnice i KCGrada. U okviru događaja Make Vojvodina Emo Again vraćaju se na binu na kojoj su zabeležili svoj prvi nastup u oktobru prošle godine.

Dizajn : Ivan Debak

Ubili su Batlera je novobeogradski-kosjerski kvartet. Članovi benda su Matija Ilić (bubanj), ReljaBlagojević (bas gitara, vokal), Damjan Vitorović (gitara, vokal) i Luka Lazarević (gitara, vokal), a žanrovski sebe najpribližnije karakterišu kao post-hardcore bend – prošle godine su izbacili svoj prvi instrumentalni singl “Maglovito Jutro”.

I died this february je novosadskiscreamo/post-hardkor bend – nastali su 2021. inspirisani bendovima poput Jeromes Dream, Orchid, Pg. 99 i sličnih. Trenutno iza sebe imaju demo od dve pesme i nekoliko svirki na području Srbije, a u skorije vreme planiraju i da izbace svoj prvi studijski album.