Wed. Apr 21st, 2021

Pattie Boyd – žena oko koje su se borile najveće rock zvezde

Ona je bila jedno od najpoznatijih lica ’60-ih godina prošlog veka, ali ne zato što je bila čuvena umetnica ili popularna manekenka, već zato što je bila devojka Eric Claptona i George Harrisona.

Ima(la je) dugu plavu kosu, guste šiške, lice devojčice i duge noge koje su je dovele do naslovnih strana magazina i pozicije jedne od najtraženijih dama među rock zvezdama.

Patty je upoznala Georga Harrisona 1964. godine, prvog dana snimanja filma o Beatlesima – A Hard Day’s Night. George je bio toliko impresioniran njenom pojavom uporedivši je sa Brigitte Bardot, te ju je odmah pitao da izađu.

Šta više, već sledeće godine joj je posvećena verovatno prva (javno poznata) pesma – “I Need You”.

1966. godine Harrison i ona su se venčali i zajedno napisali pesmu “Something”, koja je postala jedan od najvećih hitova Beatlesa. Negde u to vreme, Harrisonov dobar prijatelj, Eric Clapton svirajući pod imenom Derek and the Dominos stvorio je rock klasik – pesmu “Layla” – samo za Patty. Sama Boyd nije imala pojma u kojoj meri je Clapton bio opsednut njom.

Brak sa Harrisonom je potrajao deset godina, uz špekulacije da je Patty imala kratku aferu sa Ronnie Woodom iz Rolling Stonesa. Wood je naime imao “neku vrstu zamene supruga” u kojoj je on imao aferu Boyd, a Harrison sa Wood-ovom prvom ženom, Krissy Findlay. Wood je u svojoj autobiografiji napisao da je zapravo za početak “ščepao” Findlay od Eric Claptona, dodatno komplikujući stvari, i dobro je znao da je Clapton zaljubljen u Boyd. Wood i Boyd uživali su u odmoru na Bahamima – kako je napisano u autobiografiji.

Uz to, neke ’74 godine Boyd joj je na svom solo albumu “I’ve Got My Own Album to Do” posvetio pesme “Mystifies Me” i “Breathe on Me”, a iste te godine Harrison objavljuje “So Sad”, sa albuma “Dark Horse”, što se smatra jedinim Harrisonovim delom o bračnim problemima između njega i Boyd. Album je objavljen iste godine kada su se razdvojili, a njihov razvod je finalizovan 1977. godine.

Posle razvoda Patty je počela da izlazi sa Ericom koji joj je iste godine očaran njenom lepotom posvetio jednu od najlepših balada ikada – “Wonderful Tonight”, a za koga se udala 1979. godine. Međutim ni ovaj brak nije potrajao jer je upala u vrtlog alkohola i droge te se par razišao 1984.

Godinu, odnosno pet godina kasnije Clapton posvećuje još dve pesme staroj ljubavi – “She’s Waiting” i “Old Love”.

Posle razvoda sa Claptonom, postala je rečita i slikovita fotografkinja, usput zabeleživši neke od najsjajnijih trenutaka epohe u kojoj je delovalo da je ljubav zaista sve što je potrebno. Ne možete da ne pomislite na nju gledajući dokumentarac Martina Skorsezea George Harrison: Living in the Material World.

Pattie, srećan rođendan!

Pisao : Rastko Tomić

Highwaystar Magazine radio