Phaneron predstavlja “Toleranciju”

Treći singl zagrebačkog alt. rock benda Phaneron “Tolerancija” govori o percepciji, suočavanju i prihvatanju lične tolerancije pod uticajem ideja od spolja, stavova i načina života.

“Tolerancija je dio nas, samo je pitanje kako je tko i kada dozira. Danas smo pod svakodnevnim utjecajem tuđih ideja, stavova i načina života, koji nam se ponekad i nametnu, što nije lako progutati. Činjenica je da smo svi na kraju različiti i ne možemo promijeniti tko smo, ali uz naučenu toleranciju možemo bolje shvatiti potencijalni problem, te ga za početak mijenjati u sebi, na bolje.“ – Stefan Nožica (vokal i autor teksta)

Za aranžman su zaslužni Leo Anđelković i Nikola Lugović (bass), a strukturu pesme, takođe su upotpunili i Hrvoje Ćurlin (gitara), te David Lipovac (bubnjevi).

„Što se instrumentalnog dijela tiče, kroz ovu pjesmu, cilj je bio podići zvuk benda na malo viši nivo, kombiniranjem funk i groove elemenata s već prepoznatljivim identitetom benda“ – Nikola Lugović.

Ideju i tematiku spota potpisuje Diana Kralik.

Bend je trenutno u fazi rada i skupljanja materijala za novi album.

Podsećamo :
“Phaneron je alternativni rock bend koji je nastao krajem 2013. godine kao akustični projekat Nikole Lugovića; (bass, akustična gitara; ex bend Kanis Mater) i Stefana Nožice; (vokal; ex bend Penny Lane). Nakon par meseci probi i sviranja, napravili su dovoljno materijala za prvi akustični EP na engleskom jeziku “Memories” te su izbacili prvi singl i spot za pesmu ‘’Cold Sharped Knife’’. Ubrzo nakon toga upotpunjuju bend, te nastupaju u nekoliko značajnijih prostora kao što su Sax, Tvornica Kulture, Vintage Industrial Bar itd. Danas, uz Stefana i Nikolu, bend čine Hrvoje Ćurlin (gitara), te David Lipovac (bubnjevi). Zvuk benda obeležili su smerovi poput grungea te određeni delovi funka i prog.-rocka. Bend je početkom leta 2016. izbacio EP ”Live in Sax” te je nastupao na INmusic fesivalu. Kroz proleće/jesen 2018. bend je pod producentskom palicom Lea Anđelkovića snimio album naziva “Rekord Ploča” na kojem vokalne harmonije upotpunjuje Leo Anđelković a pridružio mu se Yogi Lonich na električnoj gitari (Chris Cornell) solažom na pesmi „Kreni Dalje” ujedno i prvim singlom albuma.