Photo : promo

Pogledajte novi spot grupe Fraktal “Neću da ti dam”!

Grupa Fraktal objavila je prvi singl sa predstojećeg albuma “Kocka je bačena”, pod nazivom “Neću da ti dam” za izdavačku kućom Kontra, a pod okriljem Virgin Music Label & Artist Services i Universal Music Group!

Pored standardne postavke benda, koju čine Aleksandra Rikanović (vokal), Petar Radivojević (gi-tara), Ivan Ristić (bas) i Aleksandar Savić (bubanj), u stvaranju novog albuma učestvovali su i novi članovi benda Sreten Veličković (gitara) i Jelena Magleševa (prateći vokal).

Produkcija vokala rađena je u studiju Design u Kragujevcu kod Dobrice Andrića, a produkcija in-strumentalnog dela u studiju Una u Čačku kod Aleksandra Savića. Za mix & mastering zadužen je bio Misho Krpo i njegov Studio 1313 iz Frankfurta.

Spot za singl “Neću da ti dam” je sniman u režiji Ognjena Pavlovića zajedno sa svim članovima benda, a njegova kamera je zabeležila celu priču na dve lokacije. Prvi deo spota sniman je u Muze-ju bicikala i pop kulture “20 cola” u Kragujevcu, kod prijatelja benda Marka Stamatovića koji ne samo da je osnivač ovog muzeja, već i čovek koji je izvajao svojim rukama sve replike junaka iz filmova 1980-ih, i koji će publici učiniti spot vrlo zabavnim i zanimljivim. Drugi deo spota sniman je u autoservisu “Dule R” a čiji je vlasnik gitarista benda Petar Radivojević.

Specijalni gost na snimanju videa, bio je glavom i bradom legenda punk muzike sa prostora bivše SFRJ – Vuja KBO – inače tonac benda Fraktal na svim njihovim koncertima. Naravno i neizbežno, Saša Vujić je začinio ovaj spot svojim doskočicama.

Cover singla naslikala je Dunja Ćirić, master likovni umetnik fakulteta umetnosti u Nišu. Njen rad karakteriše ilustrativni i asocijativni pristup tematikama vezanih za subjektivno promatranje fizičkog i emocionalnog sveta. Svedenost figuracija, boja i elemenata daje dovoljno prostora posmatraču da kreira sopstveno viđenje određene teme ili motiva.

Bend izražava veliku zahvalnost SOKOJ-u na pomoći u realizaciji celog albuma i na samom kraju nam šalje ozbiljnu poruku, iako je pesma predstavljena kroz muziku i spot na šaljiv način:

“Živimo u eri predatora, čija su srca hladna i gladna svega onoga što nas čini posebnim i slobod-nim. Ne uzvraćajte ljubav lažnim i bahatim manipulantima! Jer svrha života je davanje. Davanje svoje energije, ljubavi, pažnje, svog vremena… sebe… I živite tako, volite, grlite, delite… Ali, čuvajte svoj integritet, svoj stav, svoje mišljenje! “Neću da ti dam” je za sve vas koji dajete sebe i ne date na sebe”! – ističe bend.