Pogledajte snimak Led Zeppelina iz 1972. godine koji je njihov fan tek sada pronašao

Do sada neviđeni 8mm video snimci Led Zeppelina koji svira na Novom Zelandu otkriveni su nakon što ga ih je fan pronašao nakon skoro 50 godina.

Pet minuta koncerta, koje je drugi arhivar sinhronizovao sa muzikom, možete videti u nastavku.

Fotograf Lloid Godman imao je 20 godina kada je snimio neke od nastupa benda na stadionu Western Springs u Oklandu, 25. februara 1972. Ostavio je film u svoju šupu i zaboravio na njega sve dok nedavno nije katalogizirao svoju kolekciju. „Znao sam da ovu rolu filma imam u šupi, pa sam je poslao da je digitalizujem“, rekao je za RNZ. „Znao sam da na njemu ima nekih snimaka nekog benda, ali nisam znao kog tačno … Kada sam dobio nazad snimke ispostavilo se da je Zeppelin. “

Godman je dodao da je, iako je snimak loš, reagovao sa “radošću” kada ga je video jer se na njemu nalazi toliko bitnih lica muzičara.

Godman je rekao da je, iako je bio svestan da je mogao da proda svoje kolekcije kolekcionaru, radije delio sa drugim obožavaocima. „To je zaista vanvremenska muzika, neke od tih stvari“, rekao je.

„Toliko je moćno i mislim da je kombinacija muzičara koji su se okupili da bi formirali grupu – bila poput ogromnog ciklona. … Jednostavno se spojilo i jednostavno stvorilo u ovaj neverovatni vrtlog koji ih je ne samo nosio, već i sve ostale. ”

Na ovom koncertu je prisustvovalo oko 20.000 ljudi koji su karte platili između 2,27 i 3 dolara. To je bio četvrti od šest koncerata koje je Led Zeppelin odsvirao tokom njihove jedine turneje po Australiji i Novom Zelandu. Usledili su nakon objavljivanja njihovog četvrtog albuma godinu ranije.