Posle 42 godine objavljena pesma Black Sabbath-a iz DIO-ve ere

Snimak Black Sabbath-a sa probe kako sviraju ranije neobjavljenu pesmu koja je nazvana “Slapback” 1979. godine tokom pretprodukcije za album grupe “Heaven And Hell” može se čuti ispod ispod.

Pesmu na kojoj su Ronnie James Dio sa mikrofonom, Tony Iommi na gitari i Bill Ward na bubnjevima, na YouTube je objavio Gary Rees, polu sin i vlasnik imanja dugogodišnjeg klavijaturiste Sabbath-a Geoff Nicholls-a.

Objavljivanje ove pesme se dešava mesec i po dana nakon što je Rees prethodno podelio do tada neobjavljeni snimak probe Black Sabbath-a na kojoj(tokom istih sesija) sviraju „Heaven And Hell“. Na tom snimku je Nicholls preuzeo ulogu basiste zbog odsustva Geezera Butlera tokom početne faze pisanja albuma.

Rees je izjavio o pesmi: „Poslednja stvar koju sam objavio sa onoga što je iza sebe ostavio Geoff Nicholls, verujem da se zove „Slapback“, zato što se podudaraju naziv koji sam prepisao sa kasete i refren. Ovo je sa iste kasete kao i ,,Heaven & Hell“ na ovom kanalu . Ne zvuči kao tipična pesma Sabbath pesma ako su to oni, ali zvuči kao Ronnie James Dio.”

U nedavnom intervjuu za Songfacts, Iommiju je bilo postavljeno pitanje kaka je bila razlika u pisanju pesama kada je Dio bio pevač za razliku od Ozzy Osbournea. Odgovorio je: “Bilo je drugačije. Sa Ozzyjem smo uglavnom džemovali, i Ozzy bi ponekad bio u sobi, ponekad ne. A ponekad bi nešto čuo i počeo da peva nešto na to. Zavisi, kako kad. Svirali bismo i smislili format pesme, a zatim bi je preslušao i počeo da smišlja melodiju. Dio je bio malo više umešan u ceo proces jer je svirao instrument [bas] i bio je muzikalniji. I time ne spuštam Ozzyja, jer je Ozzy bio sjajan u onome što je radio, ali Dio je bio malo više umešan u ceo proces. Mogao sam lagano da sednem i nešto odsviram Ronnieju, a on bi rekao : ‘Da, to mi se sviđa.’ Počeo bi da peva, a zatim bi rekao: “Mogu li sada da prođem kroz promene? Šta je sa tom notom tamo? O da, to je dobro.” Radili bismo zajedno i nadovezivali se“.

Nicholls je umro u januaru 2017. godine nakon duge borbe sa rakom pluća.

Geoff, koji je svirao klavijature na svim albumima Sabbath-a između 1980. i 1995. godine i sa njima radio turneje, navodno je bio u remisiji od raka u vreme njegove smrti, ali je podlegao neželjenim efektima hemoterapije.

https://www.youtube.com/watch?v=jG758iBHa_Y&ab_channel=GeoffNicholls-Archive