Poslednji albumi EKV-a ponovo na digitalnom nebu

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, direktor najstarije srpske diskografske kuće PGP RTS Vladimir Graić najavio je izlazak digitalnih reizdanja poslednja četiri albuma legendarnog rok sastava Ekatarina Velika u toku sedmice između 6. i 13. marta.

U poslednjih nekoliko godina vodila se velika borba između Mascoma Slobodana Loke Nešovića, sa jedne strane, i PGP-a sa druge strane zbog afere „Autorska i fonogramska prava“. Naravno, tu se nije radilo samo o navedenim albumima EKV, izdatim između 1987. i 1993. godine, već i o izdanjima onih koji su u Mascomu prijavili izvođačka i autorska prava, u šta su bili uračunati i albumi koji su dotični umetnici izdali za PGP – radi se o izdanjima bendova „Disciplina kičme“, „Deca loših muzičara“ i „Laki pingvini“, kao i o albumima Ramba Amadeusa i Ane Stanić. Mascom je albume svih navedenih izvođača iz PGP-ovog kataloga, izuzev kompletne diskografije benda „Deca loših muzičara“, neovlašćeno objavio u digitalnoj i ponešto u fizičkoj formi, ali nijedno izdanje nije izazvalo toliki skandal u medijima kao navedena reizdanja poslednja četiri studijska albuma EKV-a: „Ljubav“ (1987), „Samo par godina za nas“ (1989), „Dum dum“ (1991) i „Neko nas posmatra“ (1993).

„EKV Unplugged Skopje 1992“ je konačno tu!

Mascom je sa EKV-om išao toliko daleko da je navedena četiri studijska izdanja EKV-a objavio ne samo u digitalnoj formi, nego i u formatima kompakt diska i gramofonske ploče, i to mimo znanja PGP-a i bez potpisivanja navedene diskografske kuće kao nosioca licence na navedena izdanja. Slobodan Nešović pokušao je da brani svoje mišljenje stavom da je fonograme otkupio od naslednika nekadašnjeg menadžera EKV Dušana Ercegovca kao lažnog nosioca fonogramskih kopija za ta četiri izdanja, kao i sa retkim koncertnim snimcima koji su pripadali članovima benda. Celokupna zavrzlama završila se 4. maja 2021, kada je Mascom od PGP-a izgubio na sudu po pitanju reizdavanja albuma EKV tako što je Mascom dobio naredbu da iz svojih digitalnih i fizičkih prodavnica povuče iz prodaje nelegalna reizdanja EKV-ovog kataloga iz perioda 1987-1993.

Za ljubitelje stvaralaštva Milana Mladenovića to i nije neka novost jer u ovom slučaju albumi iz perioda 1987-1993. ponovo će ugledati svetlost dana u remasterizovanom obliku, ovog puta samo na digitalnim nosačima zvuka (Spotify, Deezer, YouTube Music) jer dužnost PGP-a jeste da digitalizuje svoju bogatu kulturnu baštinu iz prethodnih 70 godina postojanja ovog najstarijeg srpskog diskografa.

Veći deo ovog teksta odnosio se na rat PGP-a sa Slobodanom Lokom Nešovićem, pa vredi napomenuti da je PGP uspeo da pobedi Mascom na sudu i za neovlašćena reizdanja albuma Ane Stanić i Ramba Amadeusa, te je sprečio Mascom i da reizda albume „Prolećni dan“ iz 1995. i „Gde cveta Samsung žut“ iz 2005. fank-rok benda „Deca loših muzičara“. Što se tiče benda „Laki pingvini“, lider sastava Đorđe Dragojlović za sada nije izlazio u javnost sa ishodom sudskog procesa u vezi njegovih neovlašćeno reizdatih albuma, dok je Dušan Kojić Koja u ime svoje „Discipline kičme“ uspeo još 2016. da povrati prava na fonogramski posed od PGP-a nakon što je pred sudom izjavio da je sve svoje albume sam finansirao, pa i one izdate za PGP.

U svakom slučaju, Vladimir Graić najavio je da se neće stati samo na EKV-u, već da će nastaviti i sa objavljivanjem digitalnih reizdanja ostalih svojih istaknutih i tiražnih ekskluzivaca, u skladu sa politikom digitalizacije poslovanja kuće PGP RTS.