Photo: NBC

Pre dvadeset godina emitovana je poslednja epizoda serije Prijatelji

Oni nisu samo likovi iz popularnog sitkoma, već ljudi koji su nam se zauvek uvukli pod kožu.

 

Ova godina broji dva važna jubileja pomenutog televizijskog ostvarenja – trideset godina od premijere prve epizode, a isto tako i dvadeset godina od prikazivanja poslednje epizode. Da li su Dejvid Krejn i Marta Kaufman, tvorci serije, mogli predvideti da će njihovo delo osvojiti srca većine i oblikovati način života?

Kafe Insomnija jeste bio prvobitan naziv serije koji je bio proizvod inspiracije ova dva autora, da bi kasnije par scenarija bilo modifikovano, a isto tako i zvaničan naziv postao Prijatelji. Serija broji  10 sezona od ukupno 236 epizoda, ono što je karakteristično za žanr sitkom jeste vreme trajanja epizoda, pa tako i u ovom slučaju je to oko 20 minuta. Svih 10 epizoda pronašlo je svoje mesto u najgledanijim programima televizijskih sezona, a osma sezona jeste nosilac prvog mesta. Poslednja epizoda odnela je sa sigurnošću najviše uspeha postavši peti najgledaniji završetak televizijskog maratona, kao i najgledanija epizoda televizijskog serijala u prvoj deceniji 21. veka. Prijatelji su bili nominovani 62 puta za Emi nagrade u kategoriji udarnih termina, a za pomenutu najgledaniju sezonu osvojila je Emi za najbolju humorističku seriju. Pored toga, TV Guide uvrstio je seriju kao 21. na spisku od ukupno 50 najboljih televizijskih formata svih vremena, a zaslužila je i peto mesto na Empire-ovom spisku. Američki savez scenarista proglasio je seriju za jednu među najbolje napisanim svih vremena.

The Last One naziv je finalne, poslednje epizode za koju možemo reći da je realizovala sve ono što su gledaoci priželjkivali, jedan retrospektivni kraj. Ros priznaje ljubav Rejčel, Monika i Čendler usvajaju blizance i sele se u predgrađe, dok su Fibi i Džoi  ostali dosledni svoje neizmerne podrške i razumevanja, pa su tako i u ovim okolnostima, koji im se možda lično nisu dopali, poslali poruku istinskog prijateljstva.

Ono što je zanimljivo jeste da je Metju Peri izrazio želju da poslednja linija bude njegova, te je autorku filma upitao za tu uslugu. Njegova želja bila je prihvaćena, tako da je ono poslednje što se u filmu može čuti jeste upravo njegovo pitanje gde bi mogli da popiju kafu. Nakon toga se vrata stana Monike i Rejčel zaključavaju, ali ne i vrata naših domova za ponovo gledanje serije i prisećanja na sve ono lepo što su ostavili za sobom.