Photo : Miloš Ćosović

Predstavljamo vam Ascend – mlade nade heavy metala

Bend Ascend čine momci iz Aranđelovca i Beograda koji sviraju old school heavy metal u modernom maniru.

Bend je osnivan dugo, ali sadašnja postava postoji od početka 2021. godine, i napreduju veoma brzo. U postavi je u poslednje vreme došlo do promena, pa je se tako Luka Marićević koji je na samom početku bio u bendu sada ponovo vratio na mesto drugog gitariste, i u bendu je sada basista Relja Pešić koji je zamenio Aleksandra Savića.

U prilog napretku ide i da su mlad bend, ali da su već stekli dosta iskustva, kao i da se na svakoj novoj pojavi neki novi fan kom se svidi njihova muzika. Dobili su nagradu publike na jubilarnom 10. BARF-u, a nastupili su i na Bunt festivalu na RTS-u. Uskoro će objaviti i svoj prvi studijski materijal u vidu EP-ja.

EP će poneti naziv “Zero Hour”, a omot EP-ja koji je uradio Marko Danilović “Tihi je predstavljen pre dva dana i možete ga videti ispod. Takođe, ispod omota možete pročitati i intervju sa gitaristom i osnivačem benda Aleksandrom Blagojevićem.

Treba napomenuti takođe da će Ascend biti jedan od tri benda koji će nastupiti na prvom Highwaystar festu koji će biti održan 29. maja u klubu Fest u Zemunu, a više o tome možete saznati ovde.

Omot / Artwork : Marko Danilović “Tihi”

HM : Da li ste od početka imali želju da stvarate autorske pesme ili ste vremenom došli dotle ?

Aleksandar : U principu da, bend je od apsolutno prve probe radio na autorskom materijalu. U početku je bilo jako teško jer smo svi imali jako malo do gotovo nikakvog iskustva sa pravljenjem muzike, te je kreativni proces automatski išao jako sporo u tom periodu.

HM: Kada su nastale prve pesme, i kako nastaju vaše pesme ?

Aleksandar : Prve pesme su nastale kombinacijom mog prvog autorskog materijala koji je nastao krajem 2019. i tokom 2020. godine, mnogim Markovim idejama koje su došle po nastanku benda, i kasnije našim zajedničkim radom. Postoje pesme čiji su temelji nastali mnogo pre nego što je bend uopšte nastao, pa su one kasnije spojene sa novim idejama i uobličene u ono što su danas.

Naše pesme sada uglavnom nastaju tako sto ja prezentujem bendu glavne ideje, na koje se Marko kasnije nadoveže i pomogne mi da te ideje uobličim, te ih učini jos boljim dodavanjem svojih ideja. Marko je jedini muzički obrazovan od nas i veoma je važan deo kreativnog procesa zbog svog znanja i muzikalnosti. Meni je jako drago što polako ulazimo u period gde ostatak benda postaje sve aktivniji u kreativnom procesu i gde svako stavlja neki svoj “potpis” na celokupan materijal.

Photo : Promo

HM : Uskoro objavljujete EP koji će sadržati četiri pesme, kada ga možemo očekivati ?

Aleksadar : EP se moze očekivati polovinom ili krajem juna, a ostatak albuma, mi se nadamo, do kraja godine.

HM : A šta možemo očekivati od tih pesama, u kom su stilu ? I ko su vam uzori ?

Aleksandar : Pesme koje se nalaze na prvom EP-u se mogu svrstati pod “Classic Heavy Metal”, jer je bend prvobitno nastao sa idejom da pretežno bude baziran u toj vrsti zvuka. Što se uzora tiče, apsolutno svako od nas sluša dosta različite stvari, te samim tim svako od nas ima i različite uzore. Neki od nas više vole stariji zvuk, neki moderniji, neki (ukljucujuci i mene) vole oba. Marko na primer voli Metalcore bendove poput Killswitch Engage, Mihailo gotivi Tool i Dream Theather, našem bivšem basisti Aleksandaru Savicu su omiljeni bendovi Nightwish i Children Of Bodom. Što se Luke tiče, on naginje dosta na old school zvuk. Dosta svog sviranja bazira na bluzu i omiljeni bend mu je Metallica. Sto se mene tiče, ja volim mnogo različitih stvari, od starih do novih, u metalu i van metala. Neki od većih gitarskih uzora su mi Chris Rörland, Yngwie Malmsteen, Jason Becker, George Lynch i Mark Tremonti. Dakle, najviše naginjem na taj neki “neoclassical” stil/pristup, naročito kod soliranja. Jedna od dobrih stvari u vezi ovoga je ta što samim tim Luka i ja imamo dosta razlićit nacin sviranja, što će sprečavati da nam se ton “meša” jedan sa drugim sudeći da smo obojica lead gitaristi.

Naravno, ja sam ovde u najkraćim crtama naveo neke od nasih muzičkih uzora, tako da svi mi slušamo i pronalazimo inspiraciju u mnogim drugim stvarima pored ovih gore navedenih.

Zaključak je da prosto svi donose nešto drugačije sa sobom. Ono sto je jako bitno jeste da Ascend smatram kreativnom platformom za sve nas. Dakle, bend sam po sebi nema definisan stil niti žanr i pisaćemo muziku kakvu u trenutku želimo, bez obzira koliko ona u momentima možda bila drugačija od nekog našeg prvobitnog “stila”.

Photo : Promo

HM : Da li je snimanje bilo teško ? Gde ste snimali pesme ?

Aleksandar : Celokupan proces je bio… stresan. Dešavale su se mnoge neočekivane stvari na putu, dosta je bilo odlaganja, pometanja… EP je trebalo da bude objavljen još u januaru/februaru, a evo nas već skoro u junu… To nam je poremetilo mnoge planove vezane za leto, jer smo zeleli da pokusamo da upadnemo na što više festivala koji su nam ove godine prosto promakli. Na kraju dana, naučili smo dosta iz ovog iskustva i verujemo da će ostatak snimanja prvog albuma, pa i svog budućeg materijala biti znatno drugačije, te da ćemo biti spremniji i efikasniji.

Sve izuzev gitara je snimano u studiju “Citadela”. Gitare su snimane preko direct input-a kod našeg jako dobrog prijatelja Filipa “Sime” Kneževića u Aranđelovcu. Kasnije su ti DI snimci reamp-ovani u studiju i napravljen je željeni gitarski ton. Filip je bukvalno heroj ovog procesa jer je izvukao iz nas maksimum u sviračkom smislu i maksimalno nam izašao u susret za sve što nam je trebalo, počevši od setup-ovanja gitara pa do samog snimanja i za to smo jako zahvalni.

HM : Koji su planovi benda nakon što objavite EP ?

Aleksandar : Plan je da izvučemo maksimum od ovog leta po pitanju svirki, da sviramo u što više gradova po Srbiji i da napravimo dobru promociju EP-a dok uporedo dorađujemo ostatak pesama za album. Krajem leta ili početkom jeseni bi trebalo da uđemo ponovo u studio i dovršimo snimanje ostatka našeg prvog albuma.

Photo : Promo