Miroslav Živanović Pile Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Preminuo frontmen grupe Alisa, Miroslav Živanović Pile

Danas je preminuo frontmen benda Alisa Miroslav Živanović – Pile.

Tužne vesti na društvenim mrežama podelio je njegov brat.

„Dragi prijatelji, Sa velikom tugom vas obaveštavam da je danas preminuo moj prijatelj, brat i lider našeg benda „Alisa“, Miroslav Živanović – Pile. Počivaj u miru prijatelju moj sa tvojim anđeoskim glasom, dostojnim nebeskom svodu“, napisao je on na Fejsbuku.

Vesti da je muzičar preminuo posle duge i teške bolesti, saopštilo je i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

“Sa velikom tugom vas obaveštavamo da je danas preminuo lider benda „Alisa“, Miroslav Živanović – Pile. Saučešće porodici”, objavljeno je na Fejsbuk stranici ovog Udruženja.

Alisa je srpski i jugoslovenski pop rok bend iz Beograda, osnovan 1984. godine. Širu popularnost u SFRJ stekli su krajem osamdesetih godina, a prestali sa radom 1990. godine. Bend se na kratko okupio u periodu od 2001. do 2002. godine kako bi izdao album “Alisa”. Bili su aktivni i od 2017. do skoro.

Za svoj rad dobili su veliki broj priznanja i nagrada, a široj javnosti poznati su po pesmama “Sanja”, “Kesten”, “Posle devet godina”, “1389 (Neće Fata sina Bajazita)”, “Da li si čula pesmu umornih slavuja?”, “Skidam košulju da legnem” i drugim. Objavili su pet studijskih albuma, dve kompilacije, a gostovali i sarađivali sa mnogim muzičarima.

Tačan uzrok smrti nije poznat, ali je poznato da je Pile bio bolestan godinama unazad.

Za život je časno zarađivao, a kada se više nije bavio muzikom, prodavao je knjige na pijaci.

– Jedno veme sam živeo od pijace. Tako sam prehranio porodicu. Upoznao sam jednog prijatelja i pevao sam na brodu. Rekao sam da neću da pevam narodnjake, već svoju muziku. Knjige sam prodavao i to nije loše išlo, samo je bio težak posao. Bio sam bez automobila, trebalo je sve to nositi – rekao je Pile jednom prilikom u ispovesti za “Novu”.