Preminuo Robert Nemeček, vođa grupe Pop Mašina

Robert Nemeček, rodonačelnik je progresivnog Roka u Jugoslaviji i veliki inovator u tv i filmskoj indusriiji preminuo je u 75. godini potvrdio je njegov prijatelj Dimitrije Vojnov.


Robert Nemeček rođen je 1949. godine u Beogradu.

Bio je urednik filmskog programa TV Politike, B92, Pinka i RTS-a.

U muziku je doneo nove trendove, a mnogo godina kasnije radio je kao urednik filmskog programa RTS-a, TV Politike, B92.
Bio je zaljubljenik u film i muziku, a ostavio je veliki trag na domaću i jugoslovensku umetničku scenu. Bio je član sastava Džentlmeni, Pop Mašina i Rok mašina.

“Od oca sam nasledio ljubav prema stripovima, a vrlo rano i prema filmovima, na šta je uticala Kinoteka, koja mi je bila, iza ugla. Za razliku od drugih nikada nisam naginjao vesternima, već su me fascinirali stari, pa čak i nemi filmovi”, govorio je.
Ljubav prema muzici bila je porodična. I o tome je govorio:

“Moj pradeda je došao iz Češke da svira u kraljevskom orkestru na dvoru Kralja Milana, pošto u Srbiji tako nešto nije postojalo. On je bio mlad i važio je za čudo od deteta, vitruoz na violini za klasičnu muziku. Moj deda Josip je imao troje dece i takođe je bio koncertmajstor. Moj otac Jan je išao njegovim putem i rano je otišao u inostranstvo gde je napravio karijeru, moj stric Ludvig je završio muzičku akademiju, ali se opredelio za džez trubu, mada džez nije bio ono što se sada podrazumeva pod džezom, više veliki revijski orkestri, a tetka Ludmila je ceo život bila u Beogradskim Madrigalistima i obišla ceo svet. Deda je jedan od osnivača Muzičke akademije i jedan od prvih predavača, a osnovao je i Beogradsku filharmoniju i svirao u beogradskoj Operi”, pričao je Nemeček.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno saopšteni.