PREMINUO SAŠA GOČANIN, NOVINAR I VLASNIK TAKE IT OR LEAVE IT RECORDS

Saša Gočanin, urednik i producent diskografskih izdanja, vlasnik i direktor diskografske kuće Take It Or Leave It Records, odgovorni urednik Rockomotive, dugogodišnji novinar i urednik u muzičkim novinama, na radiju i televiziji, ugledni član stručnih udruženja u Srbiji i svetu preminuo je juče, 27.12.2020 u 53. godini, u Kovid bolnici u Kruševcu.

Rođen je 15. marta 1968. u Kraljevu. Završio je Gimnaziju u Vrnjačkoj Banji. Od oktobra 1988. stalno je živeo u Beogradu. Studirao je medicinu i pravo na Univerzitetu u Beogradu. Svoju karijeru započeo je u oktobru 1984. kao muzički saradnik i novinar u Radio Vrnjačkoj Banji. Potom je bio autor više autorskih emisija. 1988. godine počinje da piše za Pop Rock. 1990. piše za, u to vreme, najtiražniji tinejdžerski časopis u SFR Jugoslaviji, magazin ĆAO. U januaru 1991. počinje da radi i kao muzički saradnik, a vrlo brzo i kao urednik i voditelj na Radio Politici. Pored svih obaveza na Radio Politici učesvovao je kao jedan od urednika u osnivanju i radu Univerzitetskog radija Index u Beogradu 19. jula 1992. godine.

U maju 1992. pokreće sopstvenu diskografsku kuću Take It Or Leave It Records (prvo izdanje bio je debi album “Samo hladno” tuzlanske grupe Rupa U Zidu), koja definitivno 1994. po njegovom dolasku s Radija Politika prerasta u profesionalnu diskografsku kuću. U to vreme Take It Or Leave It Records, vodeći diskograf u oblasti domaće rock muzike (Deca Loših Muzičara, Atheist Rap, Direktori, Block Out, Darkwood Dub, Orthodox Celts, Del Arno Band, Neverne Bebe, Kerber, Osvajači…), s početka devedesetih, na taj način prerasta u multižanrovsku kuću koja se specijalizuje za izvoz domaćeg Ethno / World musica, s posebnim akcentom na trubačkim orkestrima (prvi u SR Jugoslaviji objavljuju muziku tog žanra na novom formatu – kompakt disku (CD). 1994., album “Arhangel II” objavljen za Muzičku i kasetnu produkciju Makedonske radio televizije u julu 1993, pod nazivom “Dno”, u Jugoslaviji je na kaseti licencno objavio Take It Or Leave It Records. Bila je to prva licenca na teritoriju Srbije po raspadu SFR Jugoslavije. Danas TIOLI Records predstavlja respektabilno ime u istorij domaće diskografije, ali se kao i ostali nalazi na prekretnici jer se sa sigurnošću ne može odrediti buduća funkcija diskografa u sklopu muzičkog biznisa.

Veliki rock ’n’ roll entuzijasta, strastveni kolekcionar ploča, CD i DVD izdanja, s bogatim znanjem i posebnim darom za otkrivanje novih strujanja u muzici, bio je uvek spreman da pomogne mladim snagama da dođu do svoje prilike u diskografiji, od tinejdžerskih dana svestan da muzička grupa ne može da uspe bez pomoći sa strane, gotovo uvek u ulozi izvršnog producenta, uvek spreman da kvalitetnim savetom pomogne… Smatrao je da je rock, ali i sveopšta muzička scena u zemlji u kojoj je rođen, SFR Jugoslaviji, bila veoma bogata i ravnopravna s ostatkom sveta. Zbog toga je, za njega, bilo nemoguće ne baviti se baš tim poslom.

Poštovani prijatelji,
sa velikim bolom i još uvek u neverici obaveštavamo vas da nas je noćas napustio mili brat Sale…

Posted by Take It Or Leave It Records on Sunday, December 27, 2020