Stiv Harvel, screenshot YouTube

Preminuo Stiv Harvel, frontmen benda Smash Mouth

Stiv Harvel, bivši frontmen i suosnivač rock benda Smash Mouth, preminuo je u svom domu u Bojsiju, u Ajdahu, samo nekoliko dana pošto je primljen u bolnicu zbog komplikacija zatajenja jetre. Imao je 56 godina.

Njegovu smrt objavio je njegov menadžer Robert Hejs, koji je u izjavi za Rolling Stone rekao da je Harel “otišao mirno” s porodicom i prijateljima uz sebe.

– Stivov kultni glas jedan je od najprepoznatljivijih glasova njegove generacije – dodao je Hejs. – Voleo je svoje fanove i voleo je da nastupi… Steve je živio 100 posto punim gasom. Sjajno gori širom svemira pre nego što izgori.

Rođen u Kaliforniji 1967. Harvel je osnovao Smash Mouth 1994. kada ga je njegov menadžer i dugogodišnji prijatelj Kevin Kolman upoznao s još dvojicom muzičara u San Hozeu. Godine 1996. četvorica muškaraca doživela su manji proboj kada je njihova pesma “Nervous in the Alley” puštena na lokalnoj radio stanici dok bend još nije bio potpisan.

Izdavačke kuće ubrzo su pokazale interes i grupa je potpisala ugovor s Interscopeom pre nego što je 1997. izdala svoj debitantski album “Fush Yu Mang”. S prepoznatljivim zvukom koji je spajao ska, lounge muziku, psych-pop i više, nadopunjen Harvelovim vokalima pod uticajem hip-hopa, singl “Walkin’ on the Sun” postao je njihov prvi veliki hit, dostigavši broj 1 na Billboardovoj modernoj rock listi i UK Top 20.

Njihov drugi album, “Astro Lounge” iz 1999., sadržao je najveći singl Smash Moutha “All Star”, koji je postao veliki međunarodni hit i ostao je jedino pojavljivanje grupe u Top 10 Billboard Hot 100.

Harvel je napustio bend 2021. najavivši povlačenje zbog zdravstvenih problema. Smash Mouth, koji još uvek nastupa, objavio je nove singlove, uključujući “Underground Sun” ove godine, ali s drugim pevačem.