A vinyl pressing plant. CREDIT: James MacDonald/Bloomberg via Getty Images

Prodaja vinila u 2021. bila je najveća u poslednjih 30 godina

Prodaja vinil ploča u 2021. bila je najveća u poslednjih 30 godina, uprkos često objavljivanim problemima sa zaostatkom i kašnjenjima sa puštanjem istih u prodaju.

Prema novim podacima Britanske fonografske industrije (BPI), ove godine je prodato više od pet miliona vinila, što je povećanje od 8 odsto u odnosu na 2020. godinu. To je 14. godina za redom da je ovaj format povećao prodaju, pri čemu vinili čine 23 odsto svih albuma prodatih ove godine.

Najprodavaniji album na vinilu tokom 2021. godine do sada je povratnička ploča ABBA-e “Voyage”.

Osvrćući se na statistiku, Geoff Taylor, izvršni direktor BPI, Brit Awards & Mercury Prize, rekao je: „Sjajno je vreme da budete obožavalac muzike, sa većim izborom u ponudi nego ikada pre, uz veliku vrednost.

„Zahvaljujući ulaganju izdavačke kuće u novu muziku i talente, fanovi mogu da kupuju i sakupljaju muziku koju najviše vole na vinilu, CD-u, pa čak i na kasetama, dok takođe uživaju u pristupu preko 70 miliona pesama za striming kad god i koliko često žele, u omogućavajući novoj generaciji umetnika da stvaraju muziku i održe uspešne karijere na globalnom tržištu.”

ISPRATITE : DA LI ZNATE KOJA JE NAJPRODAVANIJA ROK PLOČA U JUGOSLAVIJI?

Ranije ove godine, nova studija je otkrila da generacija Z kupuje više vinil ploča nego milenijalci(o čemu više možete pročitati ovde). Prema istraživanju koje je sproveo MRC Data, 4.041 osoba od 13 i više godina je ispitivana tokom dve nedelje o njihovim muzičkim uticajima, inspiracijama i kupovinama, sa 15 odsto ispitanika generacije Z – ljudi za koje se obično identifikuje da su rođeni otprilike između 1997. i 2012. – tvrdeći da su kupili vinil albume u prethodnih 12 meseci.

Kampanje kao što su LoveRecordStores, Record Store Day i National Album Day takođe su pomogle da se poveća prodaja nezavisnih prodavnica ploča i specijalizovanih lanaca.

2020. godine takođe je prvi put od pojave CD-a 1980-ih prodaja vinila bila veća. Prema podacima American Recording Industry Association of America (RIAA), vinil je doprineo cifri od čak 232 miliona dolara u ukupnoj fizičkoj prodaji od 376 miliona dolara u prvoj polovini 2020. godine.

Poslednjih nedelja ove godine pojavili su se izveštaji o krizi s kojom se suočavaju ljubitelji vinila, pa je tako Variety pisao da je štampano više od 500.000 primeraka dugoočekivanog Adelinog novog albuma “30” što je pak uzrokovalo ogroman zaostatak i probleme u proizvodnoj liniji za druge koji žele da odštampaju LP-ove na vinilu.