Pussy-Riot, press phozo

Pussy Riot postavile veliku vaginu ispred Kongresa države Indijana

Pussy Riot su postavile ogromnu vaginu na naduvavanje pred zgradu Kongresa države Indijana protestujući za prava na pobačaj.

Ovom prilikom se i pozivaju na odluku Kongresa iz jula 2022. godine kada je država Indijana sprovela sveobuhvatnu zabranu abortusa pošto je Vrhovni sud SAD kontroverzno poništio slučaj Roeprotiv Vejda.

U službenoj izjavi aktivističke grupe Pussy Riot, koju je predstavljala članica Nađa Tolokonikova piše:

“Pussy Riot su oduvek donosili nadu u beznadne situacije – kad god ne vidimo nikakvu nadu, okrećemo se umetnosti. Pomaže nam da svoju poruku učinim glasnijom i jasnijom. Umetnost je poput čarobnog štapića; to je vrlo poseban instrument. Pružite otpor, organizute se, pronađite istomišljenike. I što je najvažnije, glasajte. Znam da mrzite sistem koji vas je iznevjerio, ali u vašoj moći je da ga promenite, čak i i ako se čini drugačije”.

U opisu videa, u kome je zabeležen njihov protest, nalazi se poruka Nađe Tolokonikove koja glasi:

“Došli smo u Indijanu jer brinemo o najranjivijim grupama ljudi – držačima materice koji postoje u crvenim državama. Niti su viđeni, niti zaštićeni. Indijana je bila prva država koja je zabranila pobačaje pošto je poništen slučaj Ro protiv Vejda. Vrhovni državni sudovi postali su ruka i neosporni glas boga, protestujemo protiv toga odajući počast Martinu Luteru i iznoseći naše teze – počevši od teze №1, BOŽE SAČUVAJ POBAČAJ. Ovaj trend protiv pobačaja stigao je i do Rusije. Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, napisao je pismo Državnoj dumi sa zahtevom da se zakonski zabrane abortusi u privatnim klinikama”.

Aktivistička grupa Pussy Riot je početkom ove godine dobila nagradu Woody Guthrie 2023. a tim povodom su izjavile:

“Danas smo primili nagradu Woodie Guthrie. Vudi Gatri je jedinstveni umetnik koji se svojim pesmama borio protiv nepravde i rata. Čast nam je što primamo ovu nagradu od Nore Gatri, istinske naslednice dela svog oca. U ovo teško vreme užasnog rata koji je Putin započeo protiv Ukrajine. Obećavamo da ćemo se boriti protiv ovog rata i Putinovog režima što glasnije možemo”.

Izvor : Headliner.rs