Photo : promo

Pustinjski rock na balkanski način u Zappa Bazi – niški Igralom ponovo u Beogradu

Connected Agency vam predstavlja Igralom – alternativa alternativi, 28. marta u Zappa Bazi!

Muzičko hodočašće do čarobnog mesta gde se zvuci afričkog električnog bluza susreću sa rock tradicijama Balkana.

Nastali 2015. godine u Nišu, Mladen, Dimitrije i Marko su već svojim prvim, raritetnim izdanjem, Pogrešna poznanstva (Rock svirke, 2015) utabali novu stazu u domaćem rock kanonu. Prašnjava zvučna slika zbližava britkost domaćeg garažnog zvuka sa soničnom klimom Severne Afrike, kreirajući opojno gitarsko pletivo u kojem sofisticirani tishoumaren – savremeni odgovor muzici Tuarega – obavija granularnu poetiku srpskog jezika. Na delu, ovo je izvesna cikličnost – sada je red da, uz pomoć električne gitare kao glavnog instrumenta, Zapadna kultura vrati dug muzičarima poreklom iz Afrike, koji su vek ranije postavili temelje bluza.

Uvežbani brojnim nastupima na živoj sceni, muzičari su se 2017. vratili u studio gde uz pomoć producenta Chrisa Eckmana, suvlasnika kultne kuće Glitterbeat, snimaju „Sunovrat“, izdat na disku i ploči zahvaljujući zajedničkim naporima lokalnih lejblova Ammonite i Geenger Records. Oscilujući između sanjive zanesenosti i kontrolisane eksplozivnosti bez premca na domaćoj sceni, album dobija skoro univerzalno pozitivne odzive od slušalaca i kritike.

Nakon promena u sastavu, kada im se pridružuje aktuelni bubnjar Ivan Cvetković Ivši, te relaksiranja mera prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, Igralom iznova potvrđuju originalnost svog autorstva na ploči Premalim stvarima, izdatoj za Menart krajem 2023. godine digitalno i na vinilu. Sa gitarsko-vokalnom hipnozom u punom fokusu, terenski ispitan na festivalima kao što su MENT i Changeover 2023, derviški afro-fank Igraloma začaraće svakodnevicu svakome ko mu se prepusti!

Ulaznice su u prodaji preko servisa tickets.rs i ticketscloud.com