Photo : promo

Recenzija albuma “Tales of Valor” – drugi deo trilogije benda Oathbringer

U žanru koji postoji toliko dugo i u kom su briljirali neki od najvećih bendova svih vremena koji su postavili standarde, ali i težak zadatak za svaku novu generaciju muzičara, nezgodno je izmisliti, odsvirati i napraviti nešto novo što jednog slušaoca metal muzike može obradovati kao nešto „sveže”.

Najteže je naći balans između očuvanja srži metal doktrine i inkorporacije novih elemenata koji ne beže preterano u druge žanrovske sfere daleko od referentne tačke (jer to automatski postaje drugi žanr). Linija je tanka i lako je okliznuti se u kliše, a čini se da kragujevački Oathbringer odlično pleše po toj liniji.

„Tales of Valor” je drugi deo trilogije Oathbringer-a koji će ugledati svetlost dana 12. januara 2024. godine, a bend je Highwaystar magazinu premijerno i veoma velikodušno ustupio album na slušanje.

Nije retkost da bend doživi takozvanu „krizu drugog albuma”, naročito kada prvi album prođe fenomenalno u skladu sa svojim kvalitetom, ali u ovom slučaju nikakve krize nije bilo. Kao neko ko prati rast i razvoj Oathbringer-a od samog početka, priznaću da su očekivanja bila velika, posebno nakon sjajnog uspeha njihovog debitantskog albuma, pod nazivom „Tales of Glory”, koji je objavljen 2022. godine.

Već prvi objavljeni singl sa ovog albuma, „Hall Of The Slain”, bio je verodostojan nagoveštaj smera u kom Oathbringer nastavlja i manira u kom će sam album biti. Bend je nakon toga slušaocima poklonio još jedan singl propraćen spotom, objavljen nepunih mesec dana pre izlaska najavljenog albuma i u pitanju je pesma „Holy War”.

Oathbringer je još jednom pokazao da pre svega zna da proceni koja pesma treba biti objavljena pre svega kao singl, iako je svaka od pesama sa novog albuma skoro pa jednako vredna pažnje i stvarno su u pitanju nijanse kada je reč o tome koja pesma treba biti celina za sebe, pored celine koja je album.

Album otvara pesma „Morgoth”, postavljajući ton za sve ono što sledi i uvodeći nas u epsko okruženje oplemenjeno zvukom koji je već uveliko postao karakterističan i prepoznatljiv za ovaj bend. Instrumentalni pečat Oathbringer-a nimalo ne bledi ni u ovom poglavlju njihovog muziciranja, što sjajno oslikavaju pesme „Arakis” i „Son Of The North”. Vokalni izraz ovog benda je iz izdanja u izdanje sve kvalitetniji i na ovom albumu je opravdao svoj standard koji su postavili još pri izlasku njihovog prvog albuma, ali je i dodatno obogaćen horskim deonicama koje posebno doprinose slušalačkom doživljaju u pesmama „Blood & Steel” i „Strike To Kill”.

Omot

Tekstovi pesama su takođe nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju pri slušanju ovog albuma, zato što nam na jedan autentičan način otkrivaju i pričaju nove priče, ali i dalje čuvajući izvornu tematiku svog stvaralaštva i verno poštujući svoju već utemeljenu poetiku. Pesma „Witch’s Hut” je najjezgrovitiji primer ovoga, ali definitivno ni ostale ne kaskaju preterano za njom.

Album se završava pesmom „Dragonmount”, koja ne samo da zatvara album na „visokoj noti”, već će i ostaviti slušaoce sa osećajem zadovoljstva i željom da ponovo proputuju kroz sve svetove koje Oathbringer oslikava kroz ceo „Tales of Valor”.

Neophodno je posebno pohvaliti produkciju ovog albuma koja predstavlja pravu majstoriju u oblasti muzičke produkcije, a zasluge za to pripadaju Ivanu Iliću Ćiliju, koji je veštim usklađivanjem svih ključnih elemenata stvorio prostor da svaki instrument i vokali zablistaju u svom punom sjaju. Sjajno izbalansirane nijanse, precizan miks i sklad svih detalja u sklopu estetike žanra postavljaju standarde za kvalitet u svetu metal produkcije.

Oathbringer je bend koji definitivno zaslužuje mesto pri vrhu neformalnog spiska najkvalitetnijih „svežih” metal bendova u našem regionu i albumom „Tales of Valor” samo učvršćuju svoju poziciju. Dodeljivanje ocene 9 ovom albumu nije samo rezultat kvaliteta muzičkog izraza, već je i nežna kritika koja željno iščekuje nastupe na kojima će ovaj bend gristi da sve ovde napisano opravda, a možda čak i nadmaši.

Spisak pesama:

1. Morgoth 05:46

2. Hall Of The Slain 04:45

3. Arakis 04:40

4. Holy War 04:04

5. Son Of The North 03:48

6. Witch’s Hut 04:29

7. Blood & Steel 04:38

8. Strike To Kill 04:41

9. Dragonmount 06:33

Autor recenzije: Milica Lazović

Oathbringer – Tales of Valor (2024)

Izdavač: RTR Records

Žanr: Heavy metal

Ocena: 9