photo : Ivan Sejić

Remi(Elemental) za Highwaystar – “Ljubav čak ni pandemija ne može ubiti”

Dve godine nakon objave pandemijskog albuma Ilica”, Elemental zatvara krug svojom novom poletnom pesmom Dvojka”.

Kombinacijom elemenata koji donose pozitivnu atmosferu, gitarskim uvodom i vitalnim ritmom, Elemental usred zime prkosi užasima januarske depresije i u drugi mesec 2022. ulazi apsolutno vedro i zaigrano.

Novi singl i podsećanje da je bend zaradio” četiri nominacije za Porina albumom Ilica” shvatio sam da bi bilo zanimljivo proćaskati sa samim bendom o tome. Imao sam čast da postavim par pitanja pevačici i fronmenki benda Mireli Priselac Remi, pa hajde da vidimo kako je Remi odgovorila.

HM : Pre dve godine ste objavili pandemijski album “Ilica” bez neke preterane najave. Samo je bilo, puf, stigao je novi album, možete ga poslušati na netu. Međutim, i pored toga, album je prošao odlično i „zaradio“ četiri nominacije za Porin. Da li to znači ako je muzika kvalitetna da će ona pronaći svoj put do slušalaca, kao što voda uvek pronađe svoj put ?

Remi : Ili kao što pijanac uvijek nađe novac za pivo, haha… Da, tako nekako, muzika je našla put sama. OK, možda smo je malo pogurali u pravom smjeru, jer smo promovirali pjesme s albuma kroz „lo-fi“ video spotove koje smo objavljivali na društvenim mrežama. Mislim da dobar video, pa bio on i „lo-fi“ ipak pjesmi može dodati vizualni kontekst i dubinu. Naravno, ako je video promašen, može i oduzeti, ali nećemo sad o tim crnjacima…

HM : Ilica, ako sam dobro razmeo, jedna od najdužih i najstarijih ulica u Zagrebu ? Da li se ovaj album može u neku ruku smatrati konceptualnim albumom kojim ste ispričali priču o Zagrebu, ali i promenama u odnosu među ljudima koje se dešavaju godinama unazad ?

Remi : Hvala ti što si spomenuo „koncept“! Shot dobije temperaturu čim ja spomenem „konceptualnost“, ali meni baš odgovara da sam kreativna a da pritom imam neku misao vodilju koju slijedim. Album „Ilica“ zaista ima tu „gradsku sprehu“ koja je u Elementalu već i prije bila dosta opipljiva (naš drugi album zvao se „Tempo velegrada“), a i Shot i ja volimo pisati imajući grad na umu. Ako išta, album je spojio introspekciju i grad – savršen je za slušanje na slušalicama, dok lunjaš ulicama. Svaki grad u regiji ima svoju Ilicu – tu jednu ulicu koja je glavna žila kucavica, neka koja nikad nije najpopularnija ali je najvažnija jer kao kičma drži grad.

HM : Da li je Korona ubila ljubav ?

Remi : Ne bih rekla. Ljubav čak ni pandemija ne može ubiti – mnogi moji prijatelji su i dalje izlazili na dejtove, čak i usred korone. A ona druga ljubav – prijateljska, baš je i ojačala tijekom pandemije jer smo shvatili koliko jedni drugima značimo i koliko smo jedni drugima bitni. Bez zagrljaja smo jako, jako usamljeni. Ako je korona išta ubila onda je to solidarnost. Puno ljudi uopće ne mari za druge, u smislu, namjerno su potencirali zarazu jer ih je „boljelo uvo“ za druge. E, taj dio me baš razočarao.

HM : Nedavno ste objavili spot za pesmu „Dvojka“ koja je se takođe našla na tom albumu, a za koju ste iako je brza i ima pozitivnu poruku odlučili da uradite crno-beli spot. Zašto ?

Remi : Za spot je zaslužan fotograf i redatelj Kristijan Smok, koji je brusio svoj zanat snimajući „lo-fi“ skate video. Tako da je ovaj spot baš u tom djiru, i mislim da savršeno odgovara pjesmi. Ne moramo uvijek svi biti šareni i kričavi, neki put je doista „manje je više“. Crno-bijeli spot savršen je za skate video i za gradsku atmosferu, a tu je Kristijan Smok car bez premca.

HM : Vi kao bend gajite jedan specifičan stil koji se ne može okarakterisati kao jedan žanr ? Niti je rock, niti je pop, niti je rep, niti je sve to zajedno, a opet i jeste. Kako dolazite do tog zvuka ?

Remi : Tako da svatko od nas – a svi smo mi veliki osobenjaci – malo vuče na svoju stranu dok stvaramo nove pjesme. Pa onda, povuci potegni, dobiješ Elemental zvuk. Ne ograničavamo se žanrovima, to je za muzičke kritičare, na nama je da radimo muziku iz srca i da pritom budemo iskreni.

HM : Važite za koncertnu atrakciju i bend na koji svi uvek rado idu jer je zagarantovan dobar provod. Koliko vam to imponira ?

Remi : Jako imponira, ali smo svjesni da iza toga stoji puno rada i truda i, kako se kaže, „utakmica u nogama“. Zbilja smo prosvirali cijeli Balkan, uzduž i poprijeko. Na pozornici su nam pucale žice, štikle, živci, ali zbog svega toga zaista mogu s ponosom reći da zvučimo kao dobro podmazan mehanizam. I još se pritom zbilja dobro zabavljamo

HM : Takođe, nastupićete za 10 dana na prvom November festu ? Koliko dugo niste svirali ? I kakav je osećaj vratiti se na binu ?

Remi : Jedva. Čekam. Ništa više nije bitno. Samo to. Jedva. Čekam!

HM : Da li možemo očekivati skorije još nešto novo od Elementala ?

Remi : Krenuli smo se zabijati u studio, to uvijek urodi nečim interesantnim. Pojma nemam još kako će zvučati, jer još inkubiramo, ali čim bude nešto konkretno, mi ćemo to podijeliti s publikom. Javit ćemo vam!

HM : Hvala puno na intervjuu, nadam se da se vidimo na nekom koncertu uskoro!

Remi : I ja isto 😀 <3 Hvala tebi na pitanjima!