Rock and Roll kuća slavnih uvela 13 novih imena

Rock and Roll Kuća slavnih u New Yorku održala je svoju 38. ceremoniju, u kojoj je u Kuću uvedeno 13 novih imena, kroz četiri različite kategorije.

U Kuću slavnih ove su godine uvedeni Rage Against the Machine, Kate Bush, Missy Elliott, George Michael, Sheryl Crow, Willie Nelson, The Spinners, DJ Kool Herc, Link Wray, Chaka Khan, Al Kooper, Bernie Taupin i Don Cornelius.

Proslave, perpetuiranje političkih revolucija i all star nastupi samo je jedan deo svega što se prošle večeri događalo u njujorškom Barclays Centru, piše Muzika.hr

1. Rage Against the Machine i govor Toma Morella

Rage Against the Machine je bio među 13 muzičara uvrštenih u Kuću slavnih rokenrola. Bend je u Kuću slavnih uveo Ice-T, koji je više puta isticao hrabrost benda u njihovoj borbi protiv cenzure. Između ostalog, istakao je nastup benda na Lollapaloozi 1993. godine. Bend je tada imao spor sa PRMC-om, odnosno udruženjem roditelja, koji su se zalagali za veću kontrolu nad muzičarima koji u svom radu govore o seksu, nasilju i drogama. U znak protesta protiv PRMC-a, bend je svirao gol.

Jedini prisutan od benda bio je gitarista i osnivač Tom Morello, koji je takođe održao govor zahvalnosti. Morello se u svom govoru zahvalio svima koji su pomogli bendu. Takođe, u svom govoru je citirao bivšeg predsednika Čilea Salvadora Allendea koji je naglasio da nema revolucije bez pesme. Posebnu zahvalnost je namenio i svojoj majci Mary Morello, koja je ove godine proslavila stoti rođendan. Između ostalog, Mary Morello je 1987. godine osnovala udruženje Roditelji za rok i rep, koje se po svim tačkama protivilo PRMC-u.

2. Uvedena i odsutna Kate Bush

U Kuću slavnih juče je primljena i Kate Bush, čarobnica za art pop. Iako Bush nije bila prisutna na ceremoniji, ona je na svom sajtu napisala nekoliko misli o Kući slavnih. Bush je, između ostalog, rekla da joj je izuzetna čast što se nalazi u Kući slavnih. Između ostalog, napisala je i da joj je “počašćena što osećamo da je zaslužila ovu nagradu”. Posebno se osvrnula na uvođenje kompozitora Bernieja Taupina u Kuću slavnih. Taupin, inače tekstopisac potpisan pod većim delom repertoara Eltona Johna, bio je velika inspiracija za Bush.

„Devojčica iz jugoistočnog Londona nikada nije mogla da sanja da će danas podeliti ovu čast sa Berniem Taupinom“, napisala je Bush. Bush je u Kuću slavnih uveo Big Boy iz OutKasta, koji je više puta izražavao svoju ljubav prema njenom delu. Sv. Vinsent, američka kantautorka, izvela je jednu od svojih pesama u karijeri, “Running Up That Hill” na ceremoniji.

3. Ceremonija ženskih muzičarki u inat Jannu Wenneru

U Kuću slavnih pored Kate Bush uvedene su Sheryl Crow, Missy Elliott i Chaka Khan. Ceremoniju je otvorila Sheryl Crow, kojoj se pridružila Olivia Rodrigo u pesmi „If It Makes You Happy“. Kasnije se Crow pridružila i Stevie Nicks sa Peterom Framptonom u numerama „Everyday is a Winding Road” i „Strong Enough”.

Uključivanje muzičarki u deo istorije muzike dolazi nešto manje od dva meseca nakon kontroverznih izjava Jann Wenner, jednog od osnivača Rolling Stonea. Podsećamo, Wenner je u intervjuu Njujork tajmsu povodom objavljivanja svoje knjige „Masters“ naveo da crni muzičari, kao ni muzičarke, nisu dovoljno artikulisani. Kuća slavnih izbacila je Wennera iz upravnog odbora nakon izjava.

Na ceremoniji, Bernie Taupin se našalio na račun Wennera u svom govoru o prihvatanju. On je naveo da mu je čast što je u Kući slavnih „sa toliko artikulisanih muzičara i artikulisanih crnačkih muzičara, kao i drugih muzičkih majstora”.

4. Jimmy Page u čast Link Wrayu ponovno zasvirao uživo

Link Wray, američki gitarista je takođe posthumno primljen u Kuću slavnih. Wray je objavio legendarni singl “Rumble” 1958. godine. Instrumentalna kompozicija je bila jedan od uvoda u rokenrol kulturu uopšte i jedna od prvih pesama u kojima je korišćena gitarska distorzija. Pete Townshend iz grupe The Who, Iggy Pop i Jimmy Page samo su neki od muzičara koji su „Rumble“ uvrstili u svoj formativni repertoar. U čast Wraya, „Rumble“ je na ceremoniji odsvirao Jimmy Page. Bio je to Pageov prvi nastup uživo u poslednjih osam godina.

Inače, Page je pričao o svojoj fascinaciji Linkom Wrayem u dokumentarcu „It Might Get Loud” iz 2008. godine.

5. Na ceremoniji obeležen i 90. rođendan Willieja Nelsona

Najstariji uvršten u Kuću slavnih ove godine je Willie Nelson, koji je 24. aprila ove godine proslavio 90. rođendan. Nelson, legenda outlaw countryja, ove godine je nastupio nekoliko puta u čast svog 90. rođendana. Nelsona je u Kuću slavnih uveo Dave Matthews, koji je govorio o Nelsonovoj karijeri i njegovoj ljubavi prema marihuani. Nelson se u svom govoru zahvalio svim prisutnima, a na svečanosti je izveo nekoliko pesama. Odsvirao je prvu, “Whiskey River” odsvirao je s Chrisom Stapletonom. Uz to, odsvirao je još i “Crazy” s Sheryl Crow te “Funny How Time Slips Away” i “On the Road Again”.

6. Georgea Michaela emotivno uveo Andrew Ridgeley

U Kuću slavnih je posthumno uveden i George Michael. Njega je u Kuću slavnih uveo Andrew Ridgeley, inače njegov kolega u Whamu. Ridgeley je u govoru rekao kako je stvaranje u Whamu s Michaelom bilo ispunjenje svih njegovih dečačkih snova. U čast Michaelu nastupili su američki R&B pevač Miguel, Adam Levine iz Maroona 5 i Carrie Underwood. Miguel je izveo “Careless Whisper”, a na saksofonu se mu je priključio Jake Clemons, inače deo pratećeg benda Springsteena, E Street. Adam Levine izveo je Michaelovu “Faith”, dok je Carrie Underwood otpevala segment “One More Try”.