PHOTOS IN COMPOSITE BY EBET ROBERTS/REDFERNS/GETTY IMAGES; MARK JUNGE/GETTY IMAGES; PENPAK NGAMSATHAIN/GETTY IMAGES; LYNN GOLDSMITH/CORBIS/GETTY IMAGES; INDEPENDENT NEWS AND MEDIA/GETTY IMAGES; DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES

Rolling Stone objavio listu 50 katastrofalniih albuma odličnih umetnika

“Čak i najveći od velikana ponekad zeznu”, stoji u uvodniku liste američkog magazina Rolling Stone u kojoj se redakcija pozabavila “epskim glupostima za koje bi verni obožavaoci hteli da se pretvaraju da se nikad nisu dogodile”.

Među pedeset pobrojanih albuma od 50. do 1. mesta našli su se tako albumi Boba Dilana, Džona lenona, Dejvida, Lua Rida… a prvo mesto pripalo je albumu “Ye” (2018.) Kanje Vesta.

U objašnjenju stoji da je album “Ye” početna tačka “najkatastrofalnijeg umetničkog i ličnog kolapsa u istoriji popularne muzike”, da bi se zaključilo da se “Kanjeovi skandali iz 2018. s njegovim veličanjem Donalda Trampa čine gotovo smešnim u poređenju s nedavnim skandalima i kolapsom poslovnog carstva, ali i to da nikada nije učinio muziku manje važnom kao što je to učinio na ploči “Ye”.

Na visokoj drugoj poziciji našao se The Velvet Underground s albumom “Squeeze” iz 1973. godina. Sledi ga na trećem mjestu grupa Yes i album “Union” iz 1991. godine.

Četvrto mesto drži “Metal Magic”, debitantski album američke metal grupe Pantera iz 1983. a na petom mestu je album “Down In The Groove” (1988.) nobelovca Boba Dilana.

Na šestom mestu se ‘skrasio’ “Forbidden” (1995.) heavy metal legendi Black Sabbath, a na sedmom mestu ga slede Džon lenon i Joko Ono s albumom “Unfinished Music No. 1: Two Virgins” iz 1968. godine.

Allbum “Fun In Acapulco: Original Soundtrack” (1963.) Elvisa Prislija našao se na osmom mestu ove liste, ne devetom su takođe velikani Crosby, Stills, Nash, and Young s albumom “American Dream” iz 1988. godine, dok je na desetom mestu Creedence Clearwater Revival s albumom “Mardi Gras” iz 1972. godine.

Kompletnu listu možete da pogledate ovde.