PHOTO: MAŠA PIRC

RUNDA NAGRADE DODELJENE NA 10. MENT-u

Regionalno streaming tržište nastavlja nezustavljivo da raste, zaključeno je na Runda panelu.

U petak, 23. februara, na desetoj jubilarnoj MENT konferenciji, Regionalno udruženje nezavisnih diskografa je po četvrti put dodelilo nagrade najboljima u protekloj kalendarskoj godini. Među nominovanih 49 albuma, 53 singla, 39 umetnika i 19 novih izvođača, glasačko telo sastavljeno od članova RUNDA-e i novinara i muzičkih profesionalaca koji prate regionalnu muzičku scenu odlučilo je da su nagrade osvojili:

NAJBOLJI ALBUM

LJUBIČICE – DOK ČEKAMO PAD (KROKODIL STUDIO)

NAJBOLJI SINGL

LET 3 – MAMA ŠČ! (DALLAS RECORDS)

NAJBOLJI IZVOĐAČ 

BUČ KESIDI (KONTRA RIGHTS)

NAJBOLJI NOVI IZVOĐAČ 

ZHIVA (GLITCH RECORDS)

PHOTO: MAŠA PIRC

Zhiva, Buč Kesidi i Ljubičice dobili su svoje nagrade na dodeli, dok je Let 3 sprečen da stigne zbog učešća na Dori (takmičenje za predstavnika Hrvatske na Pesmi Evrovizije). Dodeli je prisustvovao veliki broj delegata MENT-a, koji su uživali i u odličnom nastupu Zhive, dobitnika nagrade za najboljeg novog umetnika.

Dan ranije, u četvrtak, 22. marta, na RUNDA panelu ‘Balkanska streaming odiseja: Retrospektiva poslednjih 5 godina’, Marta Stupin (Menart, HR), Bojan Musulin (IDJDigital, RS), Dimitrisz Topuzidisz (Believe, FR/HU) i Dario Draštata (Dallas Records, Runda, Impala, HR). Na samom panelu smo saznali da na striming tržištu Hrvatske, Slovenije i Srbije imamo oko 700.000 korisnika muzičkih striming platformi, a da se očekuje da će samo tržište rasti najmanje 3-5 puta u naredne 3 godine.

Nedostatak urednika za lokalne sadržaje, lokalizovane plejliste, najvažniji su problemi sa kojima se izdavači suočavaju u digitalnoj distribuciji muzike, ali kako je rekao Dario Draštata, upravo je to glavni fokus RUNDA-e, koja uz pomoć IMPALA kontinuirano u komunikaciji sa najvećim platformama kao što su Spotify, Deezer i Apple Music, kako bi se ova situacija promenila u bliskoj budućnosti. Veoma aktivno učešće delegata u publici još jednom je potvrdilo veliko interesovanje za temu striminga u regionu, kao i edukativni značaj ovakvih panela, što je i jedan od ključnih ciljeva Runde.