Photo : promo

Sanja je objavila novu pesmu i spot realizovan u saradnji sa Kulturnim centrom REX

U okviru projekta Bez buke koji je sproveo Kulturni centar REX, pored dvodnevnog muzičkog festivala održanog u decembru prošle godine, realizovane su i kreativno-edukativne radionice muzičkih spotova za mlade od 18 do 30 godina, čiji je rezultat i ovaj video rad.

Radionice su zamišljene tako da pruže priliku mladim kreativcima da se oprobaju u oblasti koja ih interesuje, bez pritisaka, i uz podršku mentorke, digitalne umetnice i režiserke Tanje Drobnjak, i u ovom slučaju i samog izvođača – Sanje, art pop umetnice, koja je art direktor svih svojih prethodnih spotova, i deluje i u audio i u vizuelnom umetničkom domenu.
Konekcija između radioničkog kandidata i muzičkog umetnika stvarana je samo preko pesme koju su izvođači prethodno prilagali, dakle, Matija Radovanović, student filmske produkcije i učesnik radionice, koji na ovom spotu, uz prethodno navedenu podršku, potpisuje režiju, scenario, kameru i montažu, odabrao je saradnju sa Sanjom “na slušanje”.
Rezultat ovog zajedničkog rada je video za numeru Inherently Good, sniman u Novom bioskopu Zvezda, koji kroz jednu apstraktnu postavku govori o potrazi za dobrom u čoveku, samom postavkom scenarija implicira da je to proces, zatim akcentualizuje temu introspekcije, i ukazuje na to da je most ka svetlom često nešto što bismo, ukoliko bismo bili površni, nazvali tamnim.

Matija je ovu kompleksnu temu uspešno filozofski obuhvatio i preveo na umetnički jezik, što govori o tome da uz pravu kreativnu i tehničku podršku, mladi koji inače nisu u prilici da rade na ovakvim projektima, mogu da proizvedu vrlo dobru umetnost, što je dalje u suprotnosti sa savremenim zahtevom muzičke industrije koja traži “već gotove umetnike” koji stvaraju pod različitim vrstama pritisaka, ali i na zahtev koji ide daleko dalje od pravljenja dobre umetnosti.
Sanja je ostala verna modelu svog novog projekta koji promoviše i ovim videom, a to je da menja vizuelni jezik prema temi koju je zadala pesmom, kao i da muzikom, tekstom i videom istražuje unutrašnje koncepte i procese. Ko bude tražio, u ovom radu naći će revers-ovane string-ove, koji su isti kao revers-ovani segmenti videa, koji su isti kao pogled na unutra…i još mnogo drugih stvari koje čekaju da se daju.

Autori navode i da je preko dvadesetoro ljudi doprinelo i omogućilo realizaciju ovog muzičkog spota, kreativno, tehnički, telesno, emocionalno i moralno, i njihova imena se nalaze u end credits-u videa.