Spotify rade na tehnologiji koja bi pomogla umetnicima da izbegnu plagijatorstvo

Tokom godina videli smo neke prilično velike umetnike koji su umešani u tužbe vezane za plagijatorstvo, ali ti dani bi uskoro mogli da se završe uz pomoć nove tehnologije veštačke inteligencije koju je razvio Spotify.

Prema Music Business Worldwide, striming gigant trenutno radi na tehnologiji koja će vas obavestiti da li vaša pesma kopira element iz druge kompozicije.

Spotify je nedavno podneo zahtev za evropski patent za ono što oni nazivaju „Detektor rizika od plagijarizma i interfejs“. Prema MBW-u, glavni deo partiture ili muzičkih notacija biće prosleđivan kroz detektor, koji bi zatim pristupio postojećim pariturama mnoštva kompozicija koje imaju u svojoj bazi podataka. Nakon ispitivanja doslednosti, niz poruka bi zatim prikazao „otkriveni nivo plagijarizma“ izdvajajući akorde, fragmente melodije, harmoniju i druge faktore.

Kako navode ova mogućnost će biti značajna kao potencijalni plus zato što omogućava tekstopiscu/kompozitoru da doradi elemente svoje muzike pre nego što potroši vreme (i novac) na snimanje konačne verzije.

Iako je Spotify u prijavi priznao da su ranije predložene druge tehnike otkrivanja plagijarizma, oni tvrde da će njihova nova tehnologija pružiti „značajna poboljšanja u odnosu na ručne pristupe ovom problemo, koji i dalje zahtevaju značajnu stručnost i nisu pogodni za rad tipičnih umetnika i kompozitora, posebno umetnici i kompozitori koji su zainteresovani za otkrivanje plagijarizma tokom procesa komponovanja “.

„Takav alat omogućio bi umetnicima brže i samopouzdanije generisanje njihovih pesama otkrivanjem i pružanjem vizuelnih povratnih informacija o tome da li bilo koji aspekt dela ima verovatnoću da se smatra plagijarizmom“, naveo je Spotify u prijavi.