Foto: Unsplash/Jens Thekkeveettil, Promo

Srbija dobija svoj 16. džez festival na zapadu zemlje

Ni u ovom vremenu u našoj zemlji ne nedostaje izuzetnih, talentovanih i školovanih mladih muzičara koji sviraju vrhunski džez…

Ali svakako je zabrinjavajuća činjenica da je sve manje mesta na kojima bi mogli svirati i tako publici predstavljati svoje ideje i dostignuća. Ono što u tom smislu ohrabruje, jeste da danas više gradova u Srbiji ima svoj džez festival, pa i pored toga što su neki već ugašeni, trenutno u našoj zemlji postoji petnaest festivala koji imaju međunarodni karakter i to u gradovima: Beograd, Valjevo, Pančevo, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Šabac, Subotica, Sombor, Bavanište, Kosovska Mitrovica i Kikinda, s tim što u Beogradu i Kragujevcu postoje dva festivala – piše Telegraf.rs

Od ove godine i Užice dobija svoj džez festival pod nazivom “Bazzum užički džez festival 2022”. koji će se održati od 28. do 30. juna.

Kako prenosi Vladimir Stojić, predsednik Udruženja ljubitelja džeza u Užicu, to udruženje je nastalo, danas već davne, 1993. godine, organizovanim okupljanjem grupe istinskih zaljubljenika u džez muziku. Od 2013. godine, udruženje je ponovo reorganizovano i počelo je obavljati određene godišnje aktivnosti u svom gradu. Želja je bila da se u Užicu napravi ozbiljan džez festival. I nakon mnogo godina želja i rada, danas su tu, pred prvom ozbiljnom manifestacijom takve vrste u njihovoj organizaciji.

”BAZZUM” će tako postati šesnaesti džez festival u Srbiji, a održaće se u užičkom Narodnom pozorištu.

Nastupiće muzičari koji su mahom uradili svoja nova cd izdnja, tri benda i u inostranstvu, izuzetnog kvaliteta i odličnih kritika.
U pitanju su muzičari vrhunskog obrazovanja, izvestan broj profesora po vokaciji, koji stvaraju muziku koja za osnovu ima izvorni džez.

U duplom dnevnom koncertnom programu nastupiće:

28.jun
19:30 Hot Club of Belgrade
21:30 Vladimir Maričić kvartet

29. jun
19:30 Max Kochetov kvartet
21:30 Dragan Ćalina kvartet

30 jun
19:30 Ivan Radivojević kvartet
21:30 Sanja Marković septet

Prateće manifestacije:
27.jun
18:30 Koncert na Trgu partizana „Jazz Blanse“ i „Jazz Republik“ kao najava predstojećeg džez festivala

28.jun
16:00 GKC: Otvaranje izložbe slika na temu džeza Dragana Nešića – ULUS
16:30 GKC: Promocija knjige „Jazz face“ Voje Pantića

29.jun
16:00 Velika sala Grada – „workshoop“ predavač Vladimir Maričić

30.jun
16:00 Narodna biblioteka Užice – Otvaranje legata Žarka Petrovića