Photo - screenprint

Stairway to Heaven nije ukradena pesma – potvrdio sud

Američki apelacioni sud ponovo je doneo presudu da britanski rockeri Led Zeppelin nisu ukrali deo pesme “Stairvay to Heaven” od drugog benda.

Veće koje je činilo 11 sudija u San Francisku potvrdilo je presudu iz 2016. godine koja nije dokazala da je pesma grupe Led Zeppelin iz 1971. godine prekršila bilo kakva autorska prava sastava Spirit i njihove pesme “Taurus”, koju je napisao Randy Wolfe iz losanđeleskog benda.

2018. godine tu presudu ukinulo je veće od trojice sudija u San Francisku, koje je reklo da su određena uputstva koja su data poroti okružnog suda “pogrešna i štetna“ te da veće nije uspelo da razjasni da li se raspored tonova u pesmi može smatrati originalnim.

Led Zeppelin su slučaj odneli većem veću čija je odluka u ponedeljak, na osnovu Zakona o autorskim pravima iz 1909. godine, vratila prvobitnu presudu.

Gitarista Led Zeppelina Jimmi Page – koga su tužili zajedno sa pevačem grupe Robertom Plantom i još jednim preživelim ćlanom, Johnom Paulom Jonesom – svedočio je 2016. godine da su navedeni akordi u tom rasporedu korišćeni oduvek, odnosno i pre a i posle nastanka obe pesme.

Ali Wolfeov staratelj, Michael Skidmore, rekao je da pesme imaju sličan razvojni put te da je Page možda napisao “Stairvay to Heaven” nakon što je čuo “Taurus”, dok su Led Zeppelin i Spirit zajedno nastupali na jednoj turneji.

“Očigledno da je sud pogrešno shvatio”, rekao je advokat poverenika Francis Malofii. “Ovo je veliki gubitak za stvaraoce, one koje zakonima o autorskim pravima treba da zaštite.” Malofij je rekao da će se možda žaliti vrhovnom sudu u SAD.