Džoni Keš/Photo: Alan Messer, Songwriter promo

Stiže album Džonija Keša sačinjen od do sada neobjavljenih pesama

Novi album Džonija Keša sa pesmama koje nikada ranije nisu predstavljene biće objavljen kasnije ove godine, najavljeno je juče.

Album, pod nazivom “Songwriter”, biće u potpunosti sastavljen od pesama koje je napisala kantri ikona tokom 1993. godine i koje je inicijalno snimio samo na akustičnoj gitari.

Otkrio ga je Kešov sin, Džon Karter Keš, i vratio ga u život uz pomoć producenta Dejvida „Fergi“ Fergusona i nekih Kešovih bivših saradnika, uključujući gitaristu Martija Stjuarta, basistu Dejva Roa (koji je preminuo prošle godine) i bubnjara Pita Abota, pesme predstavljaju jedinstveno i ranije neproslavljeno poglavlje Kešove karijere.

Omot

„Tatin savet za bilo šta, bilo da se radi o životu ili stvaranju muzike, uvek je bio ’sledi svoje srce,‘ kaže Džon Karter Keš iz kolekcije. „Niko ne svira Keša bolje od Martija Stjuarta, a Dave Roe je naravno svirao sa tatom mnogo godina. Muzičari koji su došli samo su pratili sa tatom, znate, snimali sa tatom, baš kao što su, u slučaju Martija i Dejva, radili to i mnogo puta ranije, tako da su znali njegovu energiju, njegove pokrete i pustili su ga da bude glavni Vodič. Bilo je to samo sviranje sa Džonijem još jednom, i to je bilo. To je bila energija stvaranja.

Želeo sam da to budu pesme koje uglavnom ljudi nisu čuli i koje obraćaju veliku pažnju na to ko je on kao tekstopisac i ko je kao američki glas“, dodaje on. „Jedan od mojih najvažnijih fokusa u proteklih 10 godina je da se pobrinem najbolje što mogu da bude zapamćen kao veliki pisac kakav i jeste. Bob Dilan kaže da je jedan od najvećih pisaca američke pisane muzike i ja se slažem. Želim da to stavim u prvi plan. Njegov glas pisanja je određeni glas, za koji mislim da ako Amerika želi da zna svoju istoriju, to je dobro mesto za pogledati. Džoni Keš je definitivno jedan istinski glas koji možemo da slušamo, posebno njegove spise.”

„On je uvek bio moj heroj i osećao sam se kao najsrećniji momak na svetu što sam uspeo da ga snimim“, dodaje Ferguson. „Mislim da bi Džoni rekao šta je rekao za svaku ploču na kojoj sam radio sa njim, za svaku ploču za koju mislim da je ikada napravio, kada je došao do kraja, uvek je rekao: ‘Mislim da je to najbolja ploča koju sam napravio’ ikada napravio.’ Mogao sam da računam na to. Mislim da bi bio zaista ponosan na to.

“Songwriter” će biti objavljen 28. juna preko Mercury Nashville/UMe. Ispod možete poslušati prvi singl iz kolekcije “Well Alright”.