Photo : promo

Svartgren kao predgrupa finskom black metal bendu Sargeist u Beogradu

Aktivan od 1999. godine, Sargeist nastaje kao solo-projekat eluzivnog frontmena Horne, Shatrauga – prolifičnog prvoborca finskog black metala devedesetih koji stoji iza više od desetine različitih projekata.

Ubrzo popunjavajući svoje redove, Sargeist su u svojstvu punokrvnog benda brzo pronašli svoj mračni poziv, dan danas ponosno stojeći kao jedan od glavnih stubova dubokog metal podzemlja.

Kao što je već najavljeno, Sargeist, ozloglašena elita finskog black metala, nastupiće u Beogradu. Koncert je zakazan za 13. maj u Zappa Bazi.

Stvaralaštvo Sargeist tokom svih 25 godina postojanja prožima jedinstvena konstanta – istinski crni zvuk u slavu nečastivog. Zapravo, način na koji se ledeni, distinktno melodičan finski black metal sonično odvajao od sličnih bendova, poniklih u Norveškoj i Švedskoj, umnogome duguje upravo njihovom pionirskom pristupu – u naletu slepe zlobe, zmijolike, prodorne gitare Sargeista razdiru sve pred sobom, ostavljajući samo gorki talog zimske melanholije. Kao što su, upadljvim corpsepaintom doveli klasičnu, zagrobnu pojavnost black metala do najdaljeg ekstrema, tako su i zvuk stare škole zarazili svojim otrovnim melodijskim senzibilitetom.

Prekretnica za bend dolazi početkom prošle decenije sa pločom Let the Devil In, koja važi za jedno od najsnažnijih ostvarenja u žanru. Ovog puta se neprohodna mećava rifova, zajedno sa razjarenim vokalom, saobražava u nalet metal-crnila koji brzo privlači mnogo širu publiku, istovremeno ostajući veran starim korenima – vanvremenski manifest, koji je zauvek učvrstio besprekornu reputaciju benda.

Aktivno delajući iz senke do danas, Sargeist ostaje obavijen gustim velom misterije. Ipak, jedno je sigurno – samo najvažnijim akterima savremenog podzemlja je pošlo za rukom da postanu deo gromke istorije benda. Tako, potpomognuti od strane novog anonimnog sastava, Shatraug i verni gitarista VJS se vraćaju prvi put od 2013. godine, spremni da ponovo otvore kapije do mesta gde vlada večiti mrak i očaj.

Koncert će podržati bend Svartgren — black metal grupa poznata po svom intenzivnom, atmosferičnom zvuku.

Osnovani 2005. godine u Beogradu svojom muzikom stvaraju mračnu i jezivu atmosferu. Kroz agresivne riffove i sirove vokale, stvaraju zvučni pejzaž koji zadire u teme smrti i okultnog.

Karte su u prodaji na: Tickets.rs (RSD) i TicketsCloud (EUR).