Photo : promo

Tandara i Đutko otkrivaju hyper folk singl ”Pravi bećar”

Tandara i Đutko objavili su zajednički singl „Pravi bećar“.

Dvojica muzičara udružili su svoje kreativne i muzičke snage i spojem tradicionalne slavonske i moderne alternativne muzike, a inspirisani neponovljivim Krunoslavom Kićom Slabincem, snimili pesmu i spot kao manifest žanra hyper folk.

Singl “Pravi bećar” simbolično je objavljen na treću godišnjicu smrti neprežaljenog velikana Krunoslava Kiće Slabinca, njemu u čast, a ujedno je i pravi dokaz da njegova muzika nikada ne umire. Pesma je korišćena uzorkom tambure iz pesme „Teraj, teraj vešiško” legendarnih slavonskih lola, doduše na moderan način hiperprodukcije, a tekst je napisan i otpevan u formi veselog slavonskog takta. Muziku i tekst zajednički pišu Đutko i Tandara. Za miks je zaslužna Tandara, dok je pesma masterizovana u Studiju Šećer. Spot je montirao Urban Mihevc, a snimili Tandara i Đutko uz pomoć prijatelja. Za korekciju boja zaslužan je Denis Komljenović, a omot singla uradio je umetnik Mislav Lešić.

Omot ; credit : Mislav Lešić

„Pjesma opisuje bromansu između dvaju kumašina koji u svitanje zore odlaze kući iz birtije. Pjesma je moderni bećarac, a glavna je inspiracija bio bećarina prava – Krunoslav Kićo Slabinac, koji je umro 13. studenog 2020. godine. Pjesma je nastajala tijekom ljeta 2023. godine na Tandarinom laptopu uz česte intervencije maestra Đutka. Stilski je spoj estetike Đutka i Tandare te prva pjesma na našim prostorima koja pripada žanru hyper folk“, poručili su Đutko i Tandara povodom izlaska singla.

Đutko: „Singl „Pobro jesi mi dobro?” je pank verzija narodnjaka iz “60-tih i “70-tih”

Tandara i Đutko su dugogodišnji prijatelji i muzički saradnici, a njihova saradnja sada dobija novi oblik. Đutko je svoje debitantsko izdanje „Slusaj mala!“ objavio 2020. godine na nezavisnoj etiketi More Less Forever, a drugi studijski album „Šišaj majstro!“ usledio je u martu ove godine. Takozvani princ agropopa u svoju muziku redovno uključuje elemente narodne muzike, napeva, kola i bećara, koje kombinuje sa modernijim elementima alternativne, rok i pop muzike. Tandara se široj publici predstavio singlom „Talasi” početkom leta 2023. godine i tako otkrio svoj novi zarazni zvuk. „Pravi bećar“ je svež spoj dvaju individualnih stilova, hibrid Tandarinog i Đutkovog zvuka i estetike, a svojim veselim ritmom, zanimljivom koncepcijom i duhovitim tekstovima u maniru slavonskog veselja automatski podiže raspoloženje.

Singl “Pravi bećar” od danas je dostupan na svim striming servisima.