artwork: The Smile "Wall of eyes" album cover

The Smile Objavili Drugi Album “Wall Of Eyes” i Novi Spot Za Pesmu “Friend Of A Friend”

THE SMILE objavili drugi album “Wall Of Eyes” i spot za “Friend Of A Friend”, a u okviru ovogodišnje evropske turneje očekujemo ih uživo u Beogradu 14. juna u Hangaru

The Smile, supergrupa koju čine Thom Yorke i Jonny Greenwood iz Radioheada i Tom Skinner iz Sons of Kemet, ili kako su ih kritičari nazvali “Radiohead u power trio formatu”, 14. juna nastupaju u Hangaru, a danas je objavljen i njihov drugi album “Wall Of Eyes” . Odmah pri pojavljivanju 2021. godine, bilo je jasno da The Smile nisu samo sporedni projekt Radioheada. Njihov album prvenac “A Light For Attracting Attention”, bio je jedan od najiščekivanijih izdanja 2022. Album i nastupi uživo dočekani su s oduševljenjem muzičkoh medija te starih i novostečenih fanova. Njihova debitantska turneja 2022. je počela u Zagrebu ali Beograd su zaobišli, međutim sada i mi imamo priliku da ih po prvi put čujemo uživo u beogradskom Hangaru 14. juna.

Drugi album The Smile “Wall Of Eyes” (XL Recordings / Dallas Records / Lampshade Media), vodi ih dalje u progresivni pravac. Snimljen na nepoznatoj lokaciji u Oksfordu, kao i u Abbey Road studiju, uključuje promenu producenta, od Nigel Godrich-a (verovatno zauzetog nadgledanjem novog albuma Idles-a) do Sema Petts-Davies-a (koji je radio sa Yorke-om na njegovom soundtracku za “Suspiria” iz 2018. godine), ali zadržava inventivne aranžmanske veštine Hugh Brunt-a koji diriguje London Contemporary Orchestra.

U odnosu na prvi album, “Wall of Eyes” dodaje psihodeliju, nemačku motoriku 70tih (4/4 ritam popularna kod krautrocka) i pomenute gudače London Contemporary Orchestra. To je više uvidjavan, rastegnuti album, ali održava visok standard benda The Smile-a. Raspored njihove turneje omogućio je ovom novom albumu The Smile-a, da se više organski razvije, za razliku od prethodnog. Nekoliko pesama, koje se nalaze na albumu “Wall of Eyes”, uživo su izvođene i uklapane u set liste poslednjih nekoliko godina. “Bending Hectic”, pojavio se pre godinu dana, navodno kao samostalno izdanje. (Album uživo snimljen na Montreux jazz festivalu pod nazivom – “At Montreux Jazz Festival”, objavljen je je u decembru 2022, a zatim je izdat i vinil EP “Europe: Live Recordings” 2023. godine).

Pesma “Friend Of A Friend” čiju režiju potpisuje Paul Thomas Anderson, koja se ističe i kao poslednji najavni singl sa pratećim video spotom, prvi put je zaživela, uživo, 2022. godine, kao “People on Balconies”. Tekst opisuje komšije kako se druže na otvorenom u Italiji, uobičajena praksa tokom karantina zbog Covida-19 (partnerka Yorke-a, Dajana Roncione, je Italijanka). Sa osnovom na klaviru,i uzbudljivim gudačima, “Friend of a Friend” pokazuje da The Smile – nominalno kao jazz-dopuna Radiohead-a – takođe preuzima neočekivanu, ortodoksniju, Beatles stranu.

Druge pesme, poput “Under Our Pillows” – izgrađene oko prodornog gitarskog motiva Greenwood-a – bile su dostupne putem koncertnih snimaka fanova na YouTube-u. Mračna, nostalgična pesma “Teleharmonic”, pojačana flautom, već se pojavila pod drugačijim imenom u ranijem životu u seriji “Peaky Blinders”. Činjenica da postoje omiljene pesme u live verziji, koje još nisu stigle do studijskih varijanti, čini da The Smile deluje manje kao sporedni, a sve više kao tekući projekat ove trojke, koji u realnom vremenu razvija značajni opus.

Vredno je istaći i preostale razlike. Ključna razlika je Skinner, koji je takođe bio bubnjar za Floating Points i Kano, mlađi je deset godina od Yorke-a, a njegova uloga, u teoriji, bila je dodavanje još kompleksnijih ritmova često zamršenim muzičkim konstrukcijama Yorke-a i Greenwood-a. Ali on je takođe i vešt multiinstrumentalista, sa potpuno svežim setom prelaza, čiji klavirski delovi potvrđuju njegov sve veći opseg.

Glavna privlačnost u The Smile je: da trojica muzičara, ponekad podržani saksofonistom Robertom Stillmanom; mogu da se kreću spretnije i stvaraju savremene klasik/fank hibridne džemove koliko god žele.

“You Know Me!” zatvara set sa onim što zvuči kao nežna ljubavna pesma okrenuta naglavačke, Yorke-ov falsetto razmišlja o onima – možda recenzentima albuma – koji misle da ga poznaju, ali ga ipak ne poznaju. Suptilna, razvijajuća pesma “I Quit”, s druge strane, udružuje gitaru, klavir i udaraljke kako bi stvorila arpedjio – “doppler” efekat koji zrači elektronikom. “Ovo je moja stanica, ovo je kraj putovanja”, peva Yorke. U istom dahu razmišlja o “savesti”, “bratstvu” i “novom putu izvan ludila, gde god da vodi”. Taj put možda zaista izgleda kao osmeh.

Na ovogodišnjoj turneji The Smile će održati koncert i u Beogradu, u petak 14.6. u 21:00, u Hangaru, Luka Beograd. Karte možete kupiti na efinity.rs.