Tri gitare Eddieja Van Halena prodate su na aukciji za 422.000 dolara

Tri gitare koje su nekada pripadale pokojnom Eddieju Van Halenu prodate su za 422.000 dolara na nedavnoj aukciji.

Tri instrumenta prodata su u okviru trilogije Icons & Idols: Rock ‘n’ Roll Auction koju su u utorak i sredu (1. i 2. decembra) održavale Julien’s Auctions.

Gotovo 900 predmeta ponuđeno je u svetskom izboru muzičkih predmeta i suvenira, uključujući predmete koji su nekad bili u vlasništvu Kurta Kobejna, Elvisa Prislija, Majkla Džeksona, Lejdi Gage, Madone, Malog Ričarda, Boba Marlija, Džimija Hendriksa i drugih.

Prilagođeni Kramer „Frankenstrat“ Eddieja Van Halena, koji je sa gitaristom Matt Bruckom izgrađen u kućnom studiju gitarista, prodata je za 231.250 dolara.

Gitara EVH Charvel Art Series iz 2004. godine legende prodala se za 140.800 američkih dolara, dok je prop gitara sa Van Halenovog spota „Hot for Teacher“ koštala 50.000 američkih dolara.

Među ostalim najprodavanijim predmetima na aukciji bila su dva razbijena blatobrana Kurta Cobaina, koja su se prodala za 281.600 dolara, dok je prva gitara Boba Marleija zaradila 153.600 dolara.

Ranije ove godine, legendarna gitara Kurta Cobaina „MTV Unplugged“ oborila je rekord u najskupljoj ikad prodatoj prodaji za 6,01 miliona dolara na aukciji.

Pobednička ponuda – od ukupno samo sedam ponuda – pripala je Peteru Freedmanu, australijskom biznismenu i osnivaču Røde Microphones.

Kobainov zeleni kardigan iz istog nastupa takođe je oborio rekorde prošle godine kada je prodat za 334.000 dolara.