“Ulazak u harem”: Priča o legendarnom instrumentalu grupe SMAK

Legendarna kompozicija grupe SMAK “Ulazak u harem” možda nikada ne bi bila snimljena da se nije dogodila jedna slučajnost koja je donekle potpomogla čitavu priču.

Članovi grupe Smak su i ranije nagovarali Točka da snime “Ulazak u harem”, ali on nije bio previše raspoložen za tako nešto.

Međutim, jednom prilikom, na snimanju TV emisije “Od glave do pete” gostovali su i Kragujevčani, pa ih je reditelj upitao da li u repertoaru možda imaju neku kompoziciju koja ima etno prizvuk.

Ostali su to jedva dočekali i na jedvite jade ubedili Točka da je to izuzetna prilika da odsviraju “Ulazak u harem”. Protivno njegovom uverenju, reditelj se oduševi i odmah uvrsti kompoziciju u program, što je bio pun pogodak, pa je Točak uz konstantna “dobacivanja” ostalih, počeo da menja mišljenje i na kraju shvatio da bi tu kompoziciju ipak trebalo objaviti na ploči.

Naravno, ponude za snimanje nakon te emisije su počele da pristižu, i oni odluče da prihvate poziv od izdvačke kuće RTV Ljubljana, koja nedugo potom objavljuje njihov singl sa kompozicijama “Ulazak u harem” i “Epitaf”. U međuvremenu, dobiju ponudu i od diskografske kuće Suzy iz Zagreba za snimanje “Harema”.

Pošto su shvatili da su dugo očekivana vrata slave možda na domaku, oni ne razmišljajući previše potpišu ugovor i sa Suzyem i za njih snime singl na kome se takođe našla kompozicija “Ulazak u harem”, dok je na B strani pesma “Sto ptica”.

Takva situacija izazove čitavu malu “aferu” u medijima, što je i te kako pomoglo grupi da stekne još veću popularnost i da učvrsti svoje pozicije.

Sve ovo se događa krajem 1974. odnosno početkom ’75. godine. “Ulazak u harem” postaje apsolutni hit!

Mit o sjajnom gitaristi koji predvodi odličnu grupu počinje nezadrživo da se širi.

Postoji još nekoliko zanimljivosti koje su vezane za ovu kompozicju.

Točak je oduvek tvrdio, mada je istini za volju samo on potpisan kao autor, da je to kompozicija koju je preuzeo od svog učitelja gitare Dragoljuba Jarakovića Jaraka (1925 -1974), Čačanina, gitariste i boema, koji je pored toga što je mnoge podučavao veštini sviranja ovog instrumenta, imao još veće zasluge upravo u činjenici da su mnogi zbog njega i zavoleli gitaru.

Možda u tome i treba tražiti razloge za tvrdnju da je Čačak oduvek imao izuzetne gitariste i u rock muzici. Počev od Aca “Guštera” (Aleksandar Slaviković, gitarista grupe Bele višnje), pa na dalje.
Ipak, sve bi to donekle ostalo u domenu legendi, da jednom prilikom, bez Jarakovog znanja, njegov prijatelj Dragoljub Lukić Dude nije na magnetofon snimio neke kompozicije koje je Jarak neobavezno svirao, a među njima i “Ulazak u harem”.

https://www.youtube.com/watch?v=tW4jQzMyvrM&ab_channel=MarkoPrelic

Povodom osamdesetogodišnjice Jarakovog rođenja, Društvo za negovanje tradicije i običaja “Čačani”, te snimke objavljuje na disku pod nazivom “Vreme serenada” i oni tako postaju dostupni mnogim poštovacima kako Jaraka, tako i R. M. Točka. Razgovarajući jednom prilikom o svemu ovome sa Točkom, rekao mi je da ti snimci ipak ne predstavljaju njegovog učitelja u pravom svetlu, jer je tada (u vreme snimanja), već bio star i bolestan.

U novije vreme (posebno sa pojavom interneta), ima i onih koji tvrde da je “Ulazak u harem” plagijat Hačaturjanove kompozicije “Sabre Dance” i to u verziji gitariste Dejva Edmundsa i njegove grupe Love Sculpture (sa njihovog drugog i poslednjeg albuma “Forms And Feelings” iz 1969. god.), a neki idu čak i dalje i pominju da je i sam naziv preuzet od holandske grupe Focus koja u repertoaru ima instrumental “Harem Scarem” (1974.).

Izvor : Telegraf.rs