Uskoro koncert za Dimebag Darrella

Dimebash – je Tribute koncert posvećen gitaristi, osnivaču i legendi grupe Pantera – Dimebag Darrellu, na kom će nastupiti dosta takođe legendarnih muzičara zakazan je za 16. januar u mestu Santa Ana, Kalifornija.

Koncert se organizuje povodom 15 godina od Dimebagove smrti, a biće izvođene njegove pesme kao i one koje je voleo. Jedini izvođač koji je za sad poznat da će nastupiti je Dave Grohl, a ceo spisak gostiju će biti poznat u januaru. Neki od gostiju koji su prošle godine nastupili su Corey Taylor, Rex Brown, Scott Ian, Charlie Benante, Dave Lombardo, kao i Dave koji nastupa opet, dve godine za redom.

Photo – Poster

Producent događaja i Dimebagova dugogodišnja partnerka Rita Hanei rekla je: “Ove godine obeležićemo 15 godina od kako nas je Darrell napustio. Još više razloga da se okupimo sa prijateljima i izabranom porodicom kako bismo odali počast čoveku koji je doneo toliko ljubavi i osmeha u naše živote, a da ne spominjemo neke prilično bolesne melodije !!!

Ako nikada niste doživeli Dimebash, uh, to je nešto što ne možete da opišete – ljubav, jedinstvo, osmesi, magija. To je posebna vrsta vibracije koju morate da doživite bar jednom. Tada ćete skoro pa znati kakav je osećaj kada je Dime stvarno pored vas u sobi.”

Karte su dostupne za $33 preko DimebagDarrell.com.

Rođen je kao Darrell Lance Abbott 20. avgusta 1966. godine, da bi ubrzo promenio ime u Dimebag Darrell, a zajedno sa bratom bubnjarem Vinnie Paulom je 1981. godine osnovao bend Pantera. Sa Pantera-om je snimio 9 albuma i stvorio neke od najpoznatijih metal pesama kao što su “Walk” ili “5 Minutes Alone”. Osim u Pantera-i svirao je i u bendovima Damageplan i Rebel Meets Rebel sa kojima je snimio po jedan album.

8. decembra 2004. godine Dimebag je preminuo nakon pucnjave na nastupu u Columbusu.

Usmrtio ga je Nathan Gale, dok je nastupao sa svojim sastavom Damageplanom u klubu Alrosa Villa. Gale se popeo na scenu te hicima iz pištolja usmtio Darrella i još tri osobe, dok je sedmoro ranjeno. Darrell je pogođen pet puta, te je preminuo na licu mesta. lako se ispočetka verovalo da je Gale to učinio iz ljutnje zbog raspada Pantere, kasnijom istragom ustanovljeno je da je bolovao od paranoidne šizofrenije, te je verovao “da mu članovi Pantere čitaju misli, te da su mu ukrali pesme.” Uz nekoliko boca svog voljenog Crown Royal pića, Dimebag je sahranjen zajedno s jednom od legendarnih gitara Eddieja Van Halena. Eddie je ponudio originalnu 1979 crno-žutu gitaru Bumblebee Charvel Hybrid VH2 koja je bila izložena na unutrašnjosti albuma ‘Van Halen ll’. Prema EVH–u, “Dime je bio original i samo original zaslužuje original!”

Mnogi sastavi su svoje albume posvetili Dimebag Darrell, ili su napisali pesme u sećanje na njega. Primera radi, sastav Disturbed mu je posvetio album “Ten Thousand Fists”, Machine Head pesmu “Aesthetics of Hate”, Black Label Society pesmu “In This River”, a Static-X album “Start a War”. Buckethead je napisao pesmu “D’ime’ Brian Welch, bivši član Korna pesmu “Letterto Dimebag, a Kerry King, gitarista Slayera na kraju svakog koncerta ostavlja jedno piće na sceni “za Dimebaga”.