Photo : promo

Vikend novosadske alternativne scene u AKC Fuzz

20.10. Monohrom

21.10. Short Reports, Grizete, Supersolid

Mesec oktobar u AKC Fuzz-u u Nišu protiče u velikom broju koncerata bendova iz Novog Sada, pa će i ovog vikenda nastupiti čak 3 novosadska benda koja su deo Novosadske Alternative.

U petak 20. oktobra ugostiće još jedan bend iz Novog Sada. Početak je rezervisan za 22h, dok je upad 300rsd.

Monohrom je novosadski bend osnovan 2016. godine. Inspirisan britanskom alternativnom scenom ’90-ih, indie rokom 2000-ih i rokenrolom ’60-ih, bend stvara autentičan zvuk koji spaja različite muzičke uticaje. Grupa je debitantski album nazvan jednostavno “Monohrom” objavila 2016. godine, čime su se predstavili publici i privukli pažnju svojim originalnim stilom. Album je dobio pozitivne kritike i bio je odskočna daska za dalji uspon benda. Drugi album pod nazivom “Urbana usamljenost” je objavljen 2021. godine. Iako su snimanje i promocija albuma bili ograničeni zbog situacije sa pandemijom, bend je uspeo da izrazi svoju kreativnost i prenese energiju najpre kroz spotove, a zatim i žive svirke u regionu.

Monohrom je od 2016. do danas imao priliku da nastupi na prestižnim mestima i događajima. Neki od njih su Festival Exit 2018, novosadski klubovi Dom B-612, CK13 i Absolut, kao i klubovi u Rijeci, Zagrebu i većim gradovima u Srbiji. Bend je takođe imao zapažene nastupe na Festivalu uličnih svirača, kao i na Dočeku Nove godine gde je delio binu sa Obojenim programom. Monohrom je poznat po svojim uzbudljivim nastupima, a od početka ove godine su već održali gotovo 20 koncerata. Trenutno je u pripremi snimanje trećeg albuma, za koji bend već ima pripremljeno 11 novih pesama o urbanoj usamljenosti i neinspirativnoj pretencioznosti 21. veka.

Short Reports je glasan duo iz Novog Sada. O sukobu pasa i mačaka, testosterona i estrogena, čestom neshvatanju drugih i sebe, monogamiji i poligamiji kao i o vremenu kao neprijatelju, možete čuti u subotu 21.10. u AKC Fuzz!

Nikolette Fehér – bubanj/vokal i Nemanja Velimirović – gitara/vokal.

Karakteristika benda su apstraktni ritmovi na bubnju i izvitopereni rifovi na gitari koja ujedno glumi i bass gitaru. Bend je nastao krajem 2019. a koncertno je aktivan od sredine 2021. Iza sebe imaju 70 koncerata po celom regionu i Evropi. Nastupali su i na velikom broju festivala od kojih se ističu: “NEXT” Festival, Luxembourg (predstavljali Novi Sad kao E.P.Kulture), “PIN Music” Festival, Skopje, B.A.R.F. Festival Beograd, Exit Festival, Nisville Jazz Festival, Kaleidoskop Kulture…. Jednočasovni nastup obogaćen je sa novim pesmama.

Grizete su alternativni novosadski rok bend, ujedno žestok i sanjivi trio, u sastavu: Boris za bubnjem, Vanja sa gitarom i Andrea sa basom i atmosferičnim vokalom koji zajedno sa instrumentalnom potporom predstavlja kombinaciju različitih žanrova od alternativnog roka i new wave-a sve do garažnog roka.

U ovoj godini snimili su svoj prvi EP „Preobražaj“ koji je izdat u aprilu, a osim redovnih svirki koje organizuju po regionu, učestvovali su na sedmom Bunt rock festivalu i Demo Fest-u u Banja Luci.

Supersolid je nastao na jesen 2017. i od početka se bavi autorskim radom. Svoje koncertne aktivnosti započeo je nastupom na festivalu demo bendova Balkanrock 2018 i od tada imao je mnoštvo nastupa na raznim festivalima širom Srbije kao i mnogobrojnim klubskim svirkama.

Kao neki od većih nastupa benda navode se dva nastupa na Nisvile jazz festival 2022 Niš, MunZik fest 2021 Zemun, Takt festival 2021 Novi Sad.

Bend je do sada objavio trispota za pesme “istina i prostor” “demento mori” i “igra” koje su se takodje našle na albumu prvencu objavljenom 23.12.2022. koji možete naći na svim streaming platformama benda na linku.

Upad na ovu svirku biće 400rsd, a otvaranje vrata u 21h.