09 June 2022, Baden-Wuerttemberg, Rottweil: The logo of the American company YouTube can be seen on the screen of a computer. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein/picture alliance via Getty Images)

Youtube razvija AI alat uz pomoć kog ćemo moći da koristimo glasove poznatih muzičara

Youtube radi na novom AI alatu koji bi korisnicima omogućio da kreiraju video zapise koji koriste glasove poznatih muzičara.

Billboard je izvestio da je kompanija trenutno u pregovorima sa izdavačkim kućama da pregovaraju o dozvoli za korišćenje intelektualne svojine umetnika.

Ako se to nastavi, beta verzija alata bi omogućila „odabranoj grupi kreatora“ da koristi glasove umetnika koji pristaju da učestvuju u kreiranju novog video sadržaja na platformi.

Međutim, navodi se da razgovori između Youtube-a i izdavačkih kuća traju duže nego što se očekivalo. YouTube je nameravao da predstavi alatku na njihovom događaju „Made on YouTube“ u septembru, ali to se nije dogodilo.

Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment i Warner Music Group su neke od glavnih izdavačkih kuća koje su trenutno u pregovorima o pravima glasa za beta verziju, iako se očekuje da će svako šire lansiranje alata zahtevati novi set pravni ugovori.

Izvršni direktor UMG Lucian Grainge rekao je da bi nova tehnologija mogla „pojačati ljudsku maštu i obogatiti muzičku kreativnost na izvanredne nove načine“.