UNSPECIFIED - JUNE 27: In this screengrab, Christine and the Queens performs during the Global Goal: Unite For Our Future - Summit & Concert on June 27, 2020 in UNSPECIFIED, United States. (Photo by Getty Images/Getty Images for Global Citizen)

Žene u popularnoj muzici ? Evo šta kaže najnovije istraživanje!

Nova studija sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji otkrila je kolikim su udelom žene u muzici, i koliko zarađuju.

Izveštaj, koji je sastavio izbor vrhunskih akademika, imao je za cilj da „proceni pol i rasu / etničku pripadnost umetnika, tekstopisaca i producenata u 800 najboljih pesama od 2012-2019“, koje su preuzete sa liste Hot 100 Billboard na kraju godine.

Na kraju, istraživači su otkrili da su manje od 23 procenta umetnika i manje od 2 procenta producenata bile žene.

Studija je takođe ispitala nejednakosti na Grammy-jima – posebno u kategorijama snimak godine, pesma godine, album godine, najbolji novi umetnik i producent godine.

Iako je vidljiv pozitivan porast, vrhunac 2021. godine otkrio je da žene predstavljaju svega 28,1 odsto ukupnih nominovanih, dok je taj procenat u 2017. godini bio samo 6,4.

Inače, studija je otkrila da su umetnice od svih žanrova bile najistaknutije u popu (32 procenta), dok su samo 12,3 procenta hip-hop / rap pesama izvodile žene.

Kako izveštava Pitchfork, crnoputi izvođači činili su oko 45,4 odsto izvođača među tih 800 pesama koje su predstavljene u studiji, ali izveštaj je takođe otkrio da su crnkinje bile „nevidljive“ kao producenti, te je samo osam od 1.093 puta njima dato poverenje u tom segmentu.

U međuvremenu, nedavno objavljeni podaci o obeležavanju Međunarodnog dana žena 2021 prekjuče (8. marta), takođe pokazuju da je ravnoteža među rodovima i dalje velikim delom prevagnuta prema muškarcima među profesionalnim tekstopiscima i kompozitorima.

PRS za muziku, organizacija koja brine o preko 150.000 muzičkih stvaralaca i izdavača, zabeležila je oko 1.971 žena koje su se registrovale kao profesionalni tekstopisci i kompozitori.

Ta brojka predstavlja 12,3 procenta više u odnosu na 2019. godinu, ali muškarci i dalje čine 81,7 procenata PRS-a.

Brojke su takođe pokazale finansijske razlike, s tim da je 10 najboljih ženskih tekstopisaca i kompozitora sa 10 najvećih zarada 2020. godine ostvarilo 70 odsto manje prihoda od njihovih muških kolega 2020. godine.

izvor : nme.com