10 zanimljivosti o gitarama koje verovatno niste znali

Većini omiljeni instrument – gitara – skriva neke zanimljive činjenice koje sigurno niste znali.

Reč gitara, na primer, izvedena je iz španske reči “guitarra”, koja je izumljena oko 1600. godine. Ovaj muzički instrument može da se koristiti u raznim muzičkim žanrovima kao što su rock, metal, country, folk, itd.

Međutim, čak i ako ste veliki fan gitara i o njima znate gotovo sve – nekako smo sigurni da bar neke od ovih zanimljivosti – ipak niste znali!

1. Sada možete poljubiti svoju gitaru

Chris Black, britanski muzičar, zaljubio je se u svoju gitaru, što u ovoj priči nije najčudnije. Čak joj je dao i ime – Fenda. Ta ljubav trajala je trideset i pet godina nakon čega je odlučio – da oženi svoju gitaru! Ovo je bio službeni brak, a venčanje je u Londonu organizovao jedan od njegovih prijatelja. Da, i to je moguće.

2. Fender ne zna da svira gitaru

Kad čujete ime Fender, instinktivno pomislite na instrumente ili nešto vezano uz muziku, zar ne? Ali, jeste li znali da je firma Fender zapravo počela kao servis za popravku radija? Muzičke instrumente počeli su da izrađuju tek u ranim 1940-im, kada su objavili svoju prvu električnu gitaru nazvanu 1950 Telecaster. Možda se čini ironično da neko prodaje gitare koje ne zna ni da je svira, zar ne? Leo Fender zapravo nikada nije naučio da svira gitaru, ali umesto toga bio je dobar u elektronici što mu je omogućilo da proizvodi izuzetne instrumente.

3. Prva gitara napravljena je u Egiptu

Prvi muzički instrument poput gitare stvoren je pre oko 3500 godina u Egiptu. Prvi put ga je svirao pevač po imenu Har-Mose. Taj instrument je izgrađen od očišćenog cedra sa zvučnom pločom od sirove kože. Za razliku od tradicionalne gitare koju danas koristimo sa šest žica, ovaj drevni instrument je se sastojao samo od 3 žice i plektruma povezanih s tim instrumentom pomoću akorda. Ta stara muzička oprema sada je izložena u Arheološkom muzeju u Kairu.

4. Najmanja gitara na svetu

Najsitnija gitara na svetu izrađena je na Univerzitetu Cornell u Njujorku. Bila je neverovatno mala, dugačka samo 10 mikrometara. U jednom metru nalazi se milion mikrometara, sada zamislite koliko je zapravo mala ta gitara. Žice ove gitare bile su široke samo 50 nanometara. Iako ne može da se svira stvarnim prstima, još uvek može da se svira sa specijalizovanom opremom. Ali zvukovi koje proizvodi su nečujni za ljudsko uho.

https://www.youtube.com/watch?v=XGM5NMAdylI&feature=emb_title&ab_channel=NoBSTV

5. Najveća gitara na svetu

Ginisova knjiga svetskih rekorda sertifikovala je najistaknutiju gitaru na svetu dužine 13 metara, što je jednako dužini autobusa! I ne, ova gitara nije samo za izložbu, ona zaista može da se svira! Izgrađena je u Teksasu na Akademiji umetnosti, teži neverovatnih 1023 kilograma, a postoji već godinu dana.

6. Nezaustavljivo sviranje

Godine 2011. irski gitarista Dave Browne oborio je svetski rekord u sviranju gitare. Svirao je četiri i po dana bez prestanka. Počeo je 12. juna, a završio 17. juna. Ukupno vreme sviranja gitare bilo je 114 sati, 6 minuta i 30 sekunde. U tom vremenskom periodu odsvirao je ogromnih 1.372 pesme! Ljudi se i dalje pitaju kako izgledaju njegovi prsti nakon toliko dugo vremena.

7. Najskuplja gitara ikad

Firma Fender napravila je najskuplju gitaru na svetu. To je zaista bila jedinstvena gitara koja je prodata u prikupljanju sredstava za žrtve zemljotresa i cunamija, koji se dogodio u Indiji 2004. Cena izrade iznosila je 20.000 dolara, ali prodajna cena dosegla je neverovatnih 2,8 milijuna dolara, jer su na gitari potpisi 19 kultnih gitarista, od kojih su samo neki Eric Clapton, Jimmy Page, Mick Jagger i David Gilmour.

8. Moderna gitara 

Dizajn i dimenzije moderne gitare utvrdio je španski gitarista Antonio Torres Jurado.

9. Šuma u obliku gitare

U Argentini postoji veštačka šuma u ​​obliku gitare koju je zasadio farmer po imenu Pedro Martin Ureta. Nalazi se u plodnoj poljoprivrednoj regiji „Pampas“ u Argentini i sastoji se od preko 7000 stabala čempresa i eukaliptusa.

10. Ibanez su prvi napravili gitare sa 7 žica

Dok su različiti brendovi, na primer, ESP, stvarali gitare sa dodatnim žicama, upravo je Ibanez postao glavni brend za masovnu proizvodnju gitara sa sedam žica (predstavljene 1990.) i osam žica (2007.).

Čudno je, ali gitara sa 7 žica u početku je imala visoku A žicu, a ne nisku B žicu koju danas poznajemo. Srećom – posebno za univerzum metala – to je ispravljeno.