12 bubnjara koji su i autori

Znate kako ide ona šala, bubnjari nisu muzičari, oni se samo druže sa muzičarima.

E pa za ove momke to itekako ne važi. Predstavljamo vam 12 bubnjara koji itekako utiču u pisanju pesama svojih bendova!

Travis Barker

Član je grupe Blink 182 od 1998. godine i veoma bitan deo već više dve decenije. Osim što je do sada snimao bubnjeve na pet albuma, bavio je se i pisanjem većine pesama na albumu “Take Off Your Pants and Jacket” koji je izašao 2001. godine.

Brann Dailor

Mandatory Credit: Photo by Hell Gate Media/Shutterstock (5835761ad)
Mastodon – Brann Dailor
Oyafestivalen, Day 2, Oslo, Norway – 11 Aug 2016

Brann Dailor je bubnjar benda Mastodon, jednog od najimpresivnijih bendova u poslednje vreme, a polako je počeo da dodaje svoje vokale pesmama od albuma “Crack the Skye” iz 2009. godine. Brann je takođe i uvek prisutal u delu procesa pisanja pesama tokom Mastodonove karijere.

Joey Jordison

Mnogi njihovi fanovi kažu da Slipknot više nije isti bend od odlaska Joey Jordisona 2013. godine. Jordison je bio jedan od pisaca na četiri albuma. Takođe je radio na muzici za svoj bend Vimic i njegov projekat Murderdolls gde smo čak imali priliku da ga čujemo i kako svira druge instrumente.

Bill Ward

UNITED KINGDOM – AUGUST 02: ALEXANDRA PALACE FESTIVAL Photo of BLACK SABBATH and Bill WARD, Drummer Bill Ward performing on stage (Photo by Colin Fuller/Redferns)

Ako se vratimo u najranije dane heavy metala, Bill Ward je imao neke od zanimljivijih elemenata koji su doprineli pesmama Black Sabbatha. Jedna od pesama Black Sabbath-a-za koju je zaslužan je “It’s Alright” sa “Technical Ecstasy”, koja je napravljena u prilično neočekivanom stilu za bend koji je zaslužan za početak heavy metala.

Charlie Benante

Pridruživši se poznatom thrash metal bendu neposredno pre snimanja svog debitantskog albuma, bubnjar Charlie Benante bio je jedan od najvažnijih članova Anthraxa tokom svoje karijere. Iako je većina rock fanova upoznata s pisanjem Scott Iana, Benante je zajedno s gitaristom napisao mnogo pesama. Takođe je poznat po svojim multi-instrumentalnim tendencijama.

Roger Taylor

Mandatory Credit: Photo by Robb Cohen/Invision/AP/Shutterstock (10369684s)
Roger Taylor with Queen + Adam Lambert performs during The Rhapsody Tour at State Farm Arena, in Atlanta
The Rhapsody Tour – , Atlanta, USA – 22 Aug 2019

Iako su mnogi postali svesni da je Roger Taylor pisao pesme tek nakon izdavanja filma “Bohemian Rhapsody”, bubnjar Queen-a napisao je neke od najvećih hitova benda. Na albumu “Innuendo” iz 1991. godine vidno je da je mnogo doprineo pisanju pesama, uključujući i naslovnu pesmu, kao i “I’m in Love with My Car” na kojoj je i pevao.

Don Henley

Bubnjar i jedan od osnivača Eaglesa, Don Henley je takođe bio poznat po svom pevanju. Najpoznatiju pesmu njegovog benda i jednu od najvećih rock himni, “Hotel California”, napisao je Henley, pa i otpevao. Zajedno s Glenom Freyjem, on je jedan od primarnih tekstopisaca Eaglesa.

Dave Grohl

A šta bi ova lista bila bez gospodina Dave Grohla? Iako već godinama predvodi Foo Fighterse, Grohl je ušao u svet rock muzike kao bubnjar. Nakon smrti Kurt Cobaina i prestanka postojanja Nirvane, napisao je sve pesme i snimio sve instrumente – osim jedne pesme – na istoimenom debitnom albumu Foo Fightersa.

Phil Collins

Genesis je jedan od onih bendova koji su prošli kroz potpunu transformaciju, od progresiva do mekših pop-rock voda. Krajem 1970ih s odlaskom Peter Gabriela, bubnjar Phil Collins preuzeo je sve glavne vokalne dužnosti. Kako je vreme prolazilo, Collins je sve više počeo da doprinosi procesu pisanja pesama, te je na kraju promenio sveukupni stil i sliku benda. Čak i izvan Genesis-a, videli smo da ima veoma uspešnu solo karijeru, kao i bezbrojne druge saradnje.

Lars Ulrich

Mandatory Credit: Photo by Greg Chow/Shutterstock (10403690d)
Metallica – Lars Ulrich
Metallica in concert with the San Francisco Symphony at Chase Center, San Francisco, USA – 06 Sep 2019

Budući da je osnivač i glavna pokretačka snaga jednog os najvećih metal bendova svih vremena, Lars Ulrich je jedan od najuticajnijih bubnjara i tekstopisaca svih vremena. On i dalje piše većinu Metallicinih dela zajedno s Jamesom Hetfieldom.

Mike Portnoy

Retko naiđete na bubnjara u metalu koji je tako stručan u pisanju pesama kao Mike Portnoy. Kao jedan od osnivača Dream Theatera, većina fanova je bila šokirana i tužna kada je najavio odlazak iz benda.

Neil Peart

Znamo da je preminuo prošle godine, ali jednostavno moramo i njega da pomenemo. Iako nije njihov izvorni član, bubnjar Neil Peart odgovoran je za pisanje ogromnog dela stihova benda Rush, kao i za određeni deo njihove muzike.