Pesme za koje vrlo verovatno niste ni znali da su obrade – pt. 1

Postoje one pesme koje slušate, pa možda i od malih nogu, ali niste znali da su obrade.

Takve pesme su svuda oko nas, pa čak ih ima i kod bendova kao što su Metallica ili Led Zeppelin.

Ovo je samo prvi deo, pa hajde da vidimo šta smo to spremili za ovaj put.

1. Jimi Hendrix – All Along The Witchover

Iako pesmu verovatno svi znamo u Hendrixovoj interpretaciji, koja je ko zna koliko puta poznatija, i koja je jedna od pesama koje su proslavile Hendrixa, ipak, original je Bob Dylanov.

2. Slayer – Dissidont Aggresor

Slayer je ovu pesmu objavio 1988. godine, ali Judas Priest ’77. Tako da je original njihov.

3. Joan Jett – I Love Rock and roll

E sad sedite i dobro se držite. Iako je ova pesma faktički zaslužna za njenu planetarnu slavu, original nije njen. Original su objavili The Arrows davne 1975. godine.

4. Metallica – Turn the Page

Dobro, ovo verovatno svi znaju, ali lekciju valja obnoviti. Original je ’70ih otpevao Bob Seger
u nekakvom akustičnom-folk-bluesy maniru. Vrlo verovatno je i da je original dostigao 88 miliona pregleda na Youtubeu samo zbog Metallice. Kako su našli inspiraciju da pesmu u potpunosti promene i bukvalno je obrade, ne znamo, ali kako god da su i original i obrada su fenomenalni.

5. Metallica – Whiskey In The Jar

Opet Metallica, reklo bi se da uopšte nemaju problem sa obradama, šta više, sve pesme koje obrade – obrade ih da valja. Pesma u originalu je narodna, odnosno tradicionalna irska pesma iz 17og veka, a verovatno ju je od rock bendova prvi obradio Thin Lizzy, a nakon njih Metallica, a mi vam ostavljamo obe verzije ispod.

6. Judas Priest – Diamont and Rust

Malopre spomenuh kako je Slayer obradio Judas Priest, a sada su oni obradili Joan Baez.

7. Lenny Kravitz – American Woman

Jedna od pesama koje su ga proslavili ipak nije Lennyjeva. Pesmu je prvi put objavio bend The Guess Who gotovo tri decenije pre njega.

8. Disturbed – Sound Of Silence

Isti slučaj kao sa “Turn The Page”. Možda su samo starije generacije prvo znale originalnu, verziju Simon and Garfunkel-a, ali verovatno je većem delu auditorijuma ipak prirasla srcu nakon što ju je Distrubed obradio, i prikupio skoro 700 miliona preslušavanja na Youtubeu. Čak njihovo gostovanje kod Conan O’Briena sa ovom pesmom ima više pregleda od većine pesama na ovoj listi.

9. Whitesnake – Aint No Love In The Heart Of The City

Whitesnake i Coverdale nisu oklevali da obrade sami sebe više puta, pa predstave nove verzije svojih starih pesama na novom albumu, ali obrađivali su i druge. Ovo je jedna od pesama sa samog početka karijere, koju je u originalu otpevao Bobby Bland. Iako je ova verzija više soul, David ju je pretvorio u baladičnu bluesy stvar na koju otkidaju i ne-rokeri.

10. Johhny Cash – Hurt

Jedna u kojoj će se slomiti srce vernim fanovima Johnny Cash-a. Iako znam da biste vi to voleli, original nije njegov, već su samo nekoliko godina ranije Nine Inch Nails napisali i objavili ovu pesmu. No, u njegovoj verziji ova pesma je dobila svoju draž i postala neuporedivo poznatija. Čak je i pevač NIN Trent Reznor pohvalio Cashovu interpretaciju pesme zbog „iskrenosti i značenja“, idući toliko daleko da je rekao „ta pesma više nije moja“.

11. The Beatles – Twist and Shout

Iako biste pomislili da tada nije bilo toliko izbora, pa da nije imalo ni šta da se obradi, Beatlesi su nas demantovali. Iako su imali mnoštvo hitova, jedan od njih je pak obrada The Isley Brothers-a

12. Led Zeppelin – Dazed and Confused

Iako su je verovatno obradili do neprepoznatljivosti uz klavijature i Bonhamov ritam, Zeppelin-i su pesmu “ukrali” od Jake Holmes-a.

13. Nirvana – Lake of fire

Za ovu pesmu se ne zna da li je poznatija studijska verzija ili ona sa MTV Unplugged-a, ali koja god da je, pesmu su pozajmili od Meat Puppets-a. Ono što je zanimljivo je da original zvuči žešće i kao da je pevao Kurt nego što to zvuči Nirvanina obrada.

14. Joe Cocker – “With A Little Help From My Friends”

The Beatles su obrađivali druge, ali su i drugi obrađivali Beatles-e. Joe Cocker je u prelomnom momentu svoje veoma uspešne karijere rešio da obradi Beatles-e, i produži je za duplo, pa i tri puta na koncertima, što mu je postao jedan od prvih hitova.

15. Faith No More – Easy

Ispostavlja se da su obrade uglavnom bile među najpoznatijim pesmama izvođača koji su ih izvodili, pa tako je i ovog puta. Faith No More su obradili pesmu “Easy” grupe The Commodores i dobili jednu baladičnu numeru koju će uvek moći da sviraju, a da znaju da će proći kod publike.