40. rođendan slavi “Ti samo budi dovoljno daleko”

Nakon odlaska Jovana Rašića iz benda, pozicija pevača ostaje neupražnjena te bend organizuje audiciju.

Na audiciju dolazi i rođeni brat tada već poznate Slađane Milošević, Goran Milošević, kojim bend biva oduševljen – što pevanjem, što harizmom zbog koje su devojke ludele. Goran biva primljen u bend pre samog izdavanja singlice, koja je objavljena pre tačno 40 godina, odnosno 1979. godine na današnji dan.

PGP je objavio singl na kom su se našle pesme “Umoran od svega” i “Ti samo budi dovoljno daleko”, koje su uvrštene u soundtrack filma “Došlo doba da se ljubav proba” reditelja Zorana Čalića. Iako je druga pesma postala dosta poznatija, sam bend je mnogo više nade ulagao u prvu numeru.

Naime, priča iza pesme “Ti samo budi dovoljno daleko” je sledeća.

Bubnjar Generacije 5 Boban Đorđević je išao za London po novu muzičku opremu, sa njim je za London krenuo i Dado Topić koji je išao kod Bate Kovača koji je u to vreme živeo u Londonu. Bata je imao dve pesme koje je radio za Zdravka Čolića, ali koje Čola nije želeo na svojoj ploči te ih je dao Dadi Topiću, a on ih je prosledio Bobanu i Generaciji 5.

Jedna od tih pesama imala je tekst Marine Tucaković i zvala se “Ti samo budi dovoljno daleko”. Zdravko je u to vreme imao pesme poput “Gori vatra”, a ovaj tekst se uopšte nije uklapao u taj kalup, a Generacija 5 je u tom trenutku bio bend u usponu koji je tragao za dobrim tekstovima. Gitarista Dragan Jovanović Krle ju je preporodio, a sve ostalo je istorija. Tekst za pesmu “Umoran od svega” je napisao Bora Đorđević.

Zbog uspeha singlice PGP Rts predlaže snimanje LP ploče. Na toj ploči nazvanoj kao i sama grupa našle su se pesme koje svi vrlo dobro znamo kao što su “Ti i ja” i “Dolazim za 5 minuta”, koja se na albumu našla skroz neočekivano. PGP Rts je bio zadovoljan svirkom na albumu i samim albumom, ali su tražili od benda radio hit.

Utom, logičan potez je bio da zovu Boru Đorđevića za kog su znali da uvek poseduje u svojoj sveščici neki dobar tekst, jer im je on napisao i pesmu “Pseto” kao i još neke, ali je Bora tada bio u Doboju u vojsci, te su basista i bubnjar Generacije 5, Duda i Boban, otišli kod njega u posetu.

Znali su da je Bora voleo malo da popije, te su izmolili da izađe sa njima na dva sata na ručak u kafanu. Kada su seli zamolili su ga da im da neki dobar tekst zato što im je bila hitna situacija, ali u tom trenutku nije imao nijedan, te su se malo “podmazali” rakijom.

Posle nekog vremena i malo priče, Bora je uzeo hemijsku olovku i kafansku salvetu i na njoj napisao tekst za pesmu “Dolazim za 5 minuta”. Putujući do Doboja izgubili su sve termine za snimanje, pa su po povratku na jedvite jade izmolili još jedan dan u studiju, i snimili ličnu kartu benda za najkraće vreme od svih njihovih pesama.

Pisao : Rastko Tomić