ABBA CREDIT: BBC

BBC će proslaviti 50. godišnjicu pobede grupe ABBA na Evroviziji

BBC je najavio da će emitovati seriju specijalnih programa povodom proslave 50. godišnjice pobede grupe ABBA na Pesmi Evrovizije.

Među programima su “When ABBA Came To Britain” i “More ABBA at The BBC”.

ABBA najavili koncert na krovu londonske O2 arene povodom pola veka ovog albuma

Prvi – dokumentarni film dugačak sat vremena – sadržaće intervjue sa ABBA-om koji nisu prikazani ranije i uključiće „bogatstvo BBC-jevih i ne-BBC-jevih nastupa, kao i davno zaboravljene vesti, koji svi pokazuju kako je ABBAmanija zavladala u Velikoj Britaniji 1970-ih i 1980-ih“, navodi se u saopštenju za javnost.

Snimci pesme „So Long“, koju su pevali uživo na Top Of The Pops-u 1974. godine, takođe će biti prikazani u okviru proslave sledećeg meseca.

Rachel Davies, urednica BBC Pop Music TV rekla je: „’Kada je ABBA došla u Britaniju’ je ljubavno pismo iz ove zemlje voljenoj švedskoj super-grupi, proslavljajući poseban odnos koji imamo kao nacija sa Benijem, Bjorn, Agnetha i Anni-Frid. Fokusiramo se na priče pojedinaca koji su imali sreće da budu uhvaćeni u svom svetu. Obavezno gledanje za ljubitelje popa svih uzrasta.”

Mark Robinson iz Wise Owl Films-a, koji je producirao dokumentarac, dodao je: „Postoji svega par bendova, ako ih uopšte i ima, koji su opsedali generacije britanskih obožavatelja muzike na impresivniji način od grupe ABBA-e.

Njihovi originalni obožavaoci su možda sada u 50-im i 60-im godinama, ali njihova deca, pa čak i njihovi unuci, biće podjednako upoznati sa njihovim najvećim hitovima zahvaljujući onima poput ‘Mamma Mie!’ and ‘Voyage’.

BBC Radio 2 će takođe pokrenuti glasanje kako bi otkrili koja je najbolja pesme grupe ABBA.

Ritchie Blackmore prokomentarisao : “ABBA je verovatno moj omiljeni bend”