BIOSKOPI UPOZORAVAJU: SLEDEĆI NALET KORONE SA OVAKVIM USLOVIMA RADA NEĆEMO IZDRŽATI

Poslednje mere Kriznog štaba nisu izostavile ni bioskope, te je poslednjeg vikenda u februaru, 27. i 28. februara emitovanje bioskopskih projekcija do svega 14h.

Dramatična situacija uograničeno  kojoj se našao i bioskop Kombank Dvorane, shodno tome predviđa da poslednja projekcija počinje najkasnije do 12h, što ponovo otvara pitanje opstanka bioskopa, ali i nelogičnost rada bioskopa svega nekoliko sati.

Zbog toga je doneta odluka da bioskopi iz MCF grupacije: Kombank Dvorana i Cine grand danas obustavljaju rad.

Paradoksalno je i to da su od nove mere izuzeta samo pozorišta, a još besmislenija odluka da ugostiteljski delovi hotela imaju dozvolu da poslužuju goste do 22 sata.

Bioskopi apeluju na nadležne za razumevanje, odgovornost i logiku u donošenju odluka u ovoj industriji.

Imajući u vidu da su se odgovornim ponašanjem osoblja bioskopskih institucija, kao i pridržavanja svih epidemioloških mera od strane posetilaca – bioskopi svrstali u najebezbednija mesta zabave, bioskopi su saglasni u jednom – da neće preživeti poslednji udar na njihovo poslovanje!

Ovo otvara pitanje u čemu je razlika između bioskopa i pozorišta, pa se nejednako tretiraju u ovakvoj situaciji, kao i kako će bioskopi preživeti u trenucima kada se bore za opstanak i za svako radno mesto, iscrpljenih resursa zbog dugotrajnog zatvaranja, skraćenog radnog vremena i smanjenog kapaciteta u salama.

Ono što je nejasno u odlukama Kriznog štaba i za šta ne postoji jasno objašnjenje, jeste zbog čega je bezbednija projekcija koja počinje u 19 časova, a nije bezbedna projekcija koja bi počinjala u 21 čas. Naime, bioskopska publika se potpuno isto ponaša bez obzira u koje vreme gleda film, jer bioskop nije noćni klub.

Bioskopima skraćenje vremena značajno utiče na prihode koji su u ovom trenutku ionako mizerni i nedovoljni za samostalno funkcionisanje, navodi se u saopštenju Kombank Dvorane i MCF-a.

Slično saopštenje stiglo je i iz Cineplex-a:

“Skoro šest meseci bioskopi nisu radili, a kada su dobili dozvolu za rad, strogo su se poštovale sve donete mere od strane Kriznog štaba. Odgovornim poslovanjem i sprovođenjem svih propisanih mera u cilju suzbijanja virusa Covid-19, bioskopi su dokazali da su jedno od najbezbednijih mesta.

Ono što najviše smeta, što u trenucima kada se bioskopi bore za opstanak i za svako radno mesto, iscrpljenih resursa zbog dugotrajnog zatvaranja, skraćenog radnog vremena i smanjenog kapaciteta u salama, jeste da logika i razumevanje u donošenju mera Kriznog štaba više ne postoji, jer niko ne može da objasni u čemu se razlikuju bioskopi i pozorišta u donošenju ovakvih mera koje se odnose na poslednji vikend u februaru.

„Primetan je nedostatak sluha prema industriji koja je najviše pogođena pandemijom i koja je dovedena na rub egzistencije. Ostaje nejasno zašto su bioskopa svrstani u grupu objekata kojima je skraćeno radno vreme, jer ne postoji nikakva razlika između uslova u kojima se odvija projekcija filma u 13 ili 21 čas, osim što skraćenje značajno utiče na već mizerne prihode. Uprkos ogromnim finansijskim gubicima u proteklih godinu dana i poslovanjem na ivici isplativosti, Cineplexx je u vreme najveće krize modernog doba otvorio čak dva nova bioskopa u Beogradu, opremljena najsavremenijim tehnologijama. Međutim, ukoliko se nastavi trend donošenja nelogičnih odluka i mera, bioskopi neće još dugo opstati“, izjavila je Aleksandra Garić, direktor marketinga bioskopa Cineplexx.

izvor : kultura381.com