Dizajn - Branislava Stefanović

Izložba koncertnih fotografija “Zvuk ženskog srca” od 8. marta u galeriji RTS kluba

Samostalna izložba koncertnih fotografija posvećenih damama na bini, „Zvuk ženskog srca“, autorke Marine Pešić, biće otvorena, simbolično, u ponedeljak 8. marta u Galeriji RTS kluba u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da do 20. marta vide više od 40 fotografija poznatih izvođačica sa domaće, svetske i regionalne scene, iz sveta roka, bluza i džeza, nastalih od 2016. do danas. Kroz Marinin objektiv na poseban način su zablistale Bisera Veletanlić, Gabi Novak, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Tijana Sretković i Jelena Pudar („Neverne bebe“), Maja Cvetković („E-play“), Romana Slačala („Artan Lili“), ali i planetarne zvezde Joan Baez, Beth Hart, Ana Popović, Candy Dulfer, Caro Emerald… Pešićeva je na specifičan način osetila i javnosti predstavila njihovu žensku energiju i emociju, i dragocene trenutke sačuvala od zaborava. Fotografije koje sada prezentuje uglavnom nisu viđene na njenim ranijim izlaganjima.

Foto – Aleksandra Ignjatović Headliner

“Izložbu fotografija “Zvuk ženskog srca“ posvećujem damama rok, bluz i džez scene i želim da im na ovaj način iskažem zahvalnost za svaki ton i energiju koju šalju sa bine. Kada vidim ove fotografije vratim se na trenutak na određena mesta, čujem i doživljavam muziku koju volim. Nadam se da sam bar jednim delom uspela i drugima da prenesem tu magiju razmene energije i emocija, koju nam svaki koncert pruža.„- rekla je Marina Pešić, autorka izložbe.

Marina Pešić je rođena 1987. godine u Užicu. „Zvuk ženskog srca“ je njena ukupno četvrta, a u Beogradu prva samostalna izložba, uz učestvovanje na još sedam kolektivnih. Od 2016. godine fotografisala je probrane muzičke događaje za novosadski portal Remix Press. Ljubav koju ulaže u svaku koncertnu fotografiju vratila se naklonošću koju prema njenom radu imaju najveći domaći i regionalni sastavi i autori – “Riblja čorba”, Bajaga i “Instruktori”, “YU grupa”, “Kerber” i drugi.

Marina je dobitnica specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine, a 2018. dodeljena joj je plaketa Special Mention na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce”. Njene fotografije našle su se i na stranicama knjige “Rokenrol u kandžama interneta 2”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, kao i na muzičkim albumima: “Zaveštanje” – Kepa & Free Spirits, “Hiljadu pitanja” – Kramer, “Reychel” – Kler, “Songmaker”, Zona B. Odabrane fotografije Marine Pešić možete pogledati na sajtu www.mocmuzike.rs, kao i na fejsbuk stranici „Moć muzike”.

“Nema surovijeg i zahtevnijeg oka od ženskog dok gleda druge žene. Marina Pešić je pak izuzetak – provukavši svoju ljubav prema rock’n’rollu kroz objektiv, ona nam daruje uspomene na kojima je svaka žena uhvaćena u svom najboljem izdanju. Moćne, ranjive, seksepilne i nežne – žene na njenim fotografijama ispisuju koncertnu istoriju, koju Marina neumorno beleži čuvajući te magične trenutke od zaborava.” – rekla je Jadranka Janković Nešić.

Za realizaciju izložbe posebno su doprineli Radio Beograd 202 i izdavačka kuća Fidbox.