Bob Dylan prodao sve svoje pesme Universalu za 300 miliona dolara

Bob Dylan prodao je ceo svoj katalog autorskih pesama Universal Music Publishing Group za neotkrivenu cenu koja se procenjuje na više od 300 miliona dolara, prenosi The New York Times.

Dylan je toekom svoje karijere imao kontrolu nad gotovo svim autorskim pravima za svoje pesme, a novi ugovor obuhvata više od 600 pesama kao i njegov najnoviji album “Rough and Rowdy Ways”. UMPG je navodno o ugovoru pregovarao direktno s Dylanom.

– Nije tajna da je umeće pisanja pesama temeljni ključ sve velike muzike, niti je tajna da je Bob jedan od najvećih praktičara te umetnosti – rekao je u izjavi izvršni direktor Universal Music Grupe Lucian Grainge.

– Predstavljanje dela jednog od najvećih kantautora svih vremena – čija se kulturna važnost ne može preceniti – i privilegija je i odgovornost.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Universal Music Group (@universalmusicgroup)

I dok je Dylan tokom svoje karijere sklapao druge izdavačke poslove, uglavnom je uspeo da zadrži potpunu kontrolu nad dva aspekta pesama koja muzičko izdavaštvo pokriva: tekstovima i melodijama.

Jedna od jedinstvenih stvari vezana za Dylanov katalog, koji ga čini toliko vrednim u svetu izdavaštva – Dylan je većinu pesama napisao sam, pa autorski honorar ne treba deliti. (Akvizicija uključuje nekoliko pesama koje je Dilan napisao s drugim autorima i samo jednu na kojoj nije autor, ali poseduje autorska prava – “The Weight”, napisao je Robi Robertson, a snimio bend.) Uz to, Dilanov katalog neće biti unosan samo za UMPG sam po sebi, ali budući da je Dilan jedan od najčešće obrađivanih muzičkih umetnika, UMPG će prikupljati naknadu za objavljivanje svaki put kad drugi umetnik obradi njegove pesme.

Kao deo dogovora s UMPG, kompanija će steći 100 posto prava na Dilanova nova objavljivanja i prikupiti prihod koji bi dobio kao autor pesama i vlasnik autorskih prava svake pesme. Međutim, ugovor ne uključuje buduće pesme koje će Dilan možda napisati.

Osim toga, sada se saznalo da je Dylan odbio ponudu Fonda za pesme Merck Mercuriadis’ Hipgnosis od 400 miliona dolara.