Nemačka se nada povratku koncerata na leto 2021. godine, a Albanija uvodi brze testove na koronavirus za posetioce festivala

Vlada Republike Nemačke pozvala je organizatore koncerata i festivala da već sada počnu da rade na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće leto. Kao svojevrsnu “zaštitnu mrežu”, Vlada je osigurala garanciju za eliminaciju rizika od otkazivanja, koja iznosi čak 2.5 miijardi evra!

– Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće leto, nećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine – izjavio je Olaf Scholz, nemački ministar finansija, i dodao da je za njihovu organizaciju i pokretanje mašinerije muzičke industrije potrebno vreme.

Sličan princip najavila je austrijska savezna vlada, kako bi uklonila rizik za organizatore događaja i omogućila im da posluju kao i obično, dok je danska vlada pokrenula šemu za podsticanje ponovnog pokretanja događaja, koja je bila usredsređena na kompenzaciju.

Podsetimo, i Live Nation, vodeća globalna koncertna korporacija takođe je najavila povratak masovnih koncerta i festivala u leto 2021. navodeći ohrabrujuće vesti na polju pronalaska vakcine i razvoju sve bržih i jeftinijih testova na kovid-19, kao glavni razlog za optimizam. U razgovoru sa investitorima i analitičarima izvršni direktor Live Nation-a, Majkl Rapino, rekao je da ohrabrenje daje i mali broj obožavalaca koji su vratili ulaznice i zatražili povraćaj novca, kao i uspeh prodaje koncerata i festivala za leto 2021.

Vest da će Live Nation tražiti negativan test na koronavirus urađen tokom 72h pre koncerta/festivala ili potvrdu o vakcinaciji protiv koronavirusa je se proširila pre mesec dana putem sajta billboard.com, ali su iz Live Nation to veoma brzo opovrgnuli i rekli da oni ne mogu da utiču na to, već da to bira organizator ili bend.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Online music magazine (@highwaystar_magazine)

Live Nation, AEG, Eventim i Superstruct samo su pojedini od ključnih aktera svetske muzičke scene koji su podržali inicitijativu vodeće evropske festivalske asocijacije Yourope, pod nazivom “Rešenja za festivale” (Solutions for Festivals). Cilj im je da vrate događaje na otvorenom u njihovom punom kapacitetu što je ranije moguće.

U skladu sa tim, radna grupa inicijative “Rešenja za festivale” konsultovaće se sa najvažnijim kompanijama kada su u pitanju produkcija, lanac snabdevanja, te zdrastvena zaštita i bezbednost na festivalu, kao i sa ekspertima iz polja medicine. Prema rečima asocijacije, glavni fokus ove grupe je na “analiziranju i koordinisanju napora da se primene najbolje prakse vezane za zdravlje posetilaca kada se festivali vrate”.

U isto vreme Albanija je i službeno postala prva država na svetu koja će provoditi testiranja na koronavirus u svrhu održavanja društvenih i kulturnih manifestacija.

Čini se da ipak ima nade za spas festivala i koncerata i to zahvaljujući naprednoj tehnologiji i tačnost brzih testova kojima je omogućeno da se rezultati testiranja saznaju za 15 minuta.

Na službenoj Instagram stranici festivala UNUM 1. decembra izašla je obaveštenje o dozvoli za održavanje festivala 2021. godine uz obavezno testiranje zainteresovanih posetioca na Covid-19. Dozvolu su odobrili, albansko ministarstvo zdravlja i turizma. Prema trenutnim planovima, festival UNUM u albanskom gradu Shëngjinu trebao bi se održati od 3. do 7. juna 2021. Organizatori su najavili da će uskoro biti više informacija.

Što se većih koncerata u Srbiji tiče, nedavno je i najavljen koncert Phil Anselmo & The Illegals za 5. avgust 2021. godine na Beogradskom sajmu, o čemu više informacija možete pronaći ovde i ovde.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Online music magazine (@highwaystar_magazine)