Tue. Nov 30th, 2021

Foto: ATA Images

Bora Đorđević rekao koju o pesmi “Pogledaj dom svoj anđele”

Bora Đorđević, frontmen grupe Riblja riblja, juče je, 1. novembra, napunio 69 godina.

Tokom svoje bogate karijere napisao brojne vanvremenske pesme, a jedna od najznačanijih je svakako “Pogledaj dom svoj anđele”.

– Pesma „Pogledaj dom svoj anđele“ nastala je neobično, jer se sama pisala. Otišla je mimo moje volje, slike su same dolazile; nije baš najpravilnija rima, ali tako mi je došla – rekao je Bora Đorđević u emisiji “Kad anđeli spavaju” Marine Rajević Savić.

– Jako sam je dugo pisao kako bih bio sasvim zadovoljan svakom rečju. I onda je pesma imala svoj život. Na svakom mestu različito zvuči… – rekao je frontmen Riblje čorbe, a prenosi Sputnjik.

Pesma “Pogledaj dom svoj anđele” našla na albumu “Istina” Riblje čorbe iz 1985. godine, a došla je u specifičnom trenutku. Naime, prethodni album Čorbe “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju” iz 1984. godine nije dobro prošao kod publike, kao ni turneja koja je usledila.

– Ona podrazumeva sve! Ali znači i jednu veliku satisfakciju. Da nije bilo te numere, ne bi više bilo ni Riblje čorbe. Kada su Bajaga i Rajko otišli, nastao je proces naše opšte sahrane. To je ujedno bila prva pesmu koju je vežbala nova postava. Čim smo je snimili, znao sam šta imamo u rukama. Ni za pedalj se nisam prevario u proceni njene značajnosti. Kada su mi u “Jugotonu” saopštili da ta numera iz stotinu razloga ne može da se nađe na ploči, odlučno sam rekao: “Ma ne dolazite u obzir!” Stavio sam je odmah pod mišku, vratio se u PGP RTB i oni su je prihvatili, iako je i njima bila pomalo škakljiva. I danas, posle toliko vremena, uživam dok je pevam. Ona mi predstavlja više od pesme i označava moj zaokret u pisanju tekstova. Postao sam malo čudniji, slobodniji i drugačiji nego u ostalim numerama – rekao je svojevremeno Bora.

Highwaystar Magazine radio